Skip to main content

Overlevelse den samme ved lumpektomi og mastektomi

> USA

Der er ikke forskel på overlevelsesraten for kvinder, som får konstateret brystkræft på et tidligt stadium, og som derpå enten bliver mastektomeret eller får en brystbevarende operation. Det fremgår af en artikel i tidsskriftet Cancer, der omfatter 237 kvinder, som havde fået konstateret tidlig brystkræft, og som blev fulgt i gennemsnitligt 18 år.

Den totale overlevelse var 58 procent for de mastektomerede kvinder og 54 procent for dem, der havde fået en brystbevarende operation.

Efter at have taget højde for forekomsten af tilfælde, hvor kvinder efter en brystbevarende operation lader sig mastektomere, konkluderer forskerne, at der ikke var nogen signifikant forskel imellem de to grupper, hvad angår antallet af tilbagefald efter tyve år.

Læs mere på: Cancer, August 15, 2003 og http://www.healthscout.com/static/newa/514114.html

Læger overvurdererterminalt syges restlevetid

> Australien

Læger har en tendens til at overvurdere den tid, som terminalt syge kræftpatienter har tilbage at leve i, fremgår det af en artikel i British Medical Journal.

Blandt andre australske og amerikanske forskere har gennemgået otte undersøgelser, der omfatter mere end 1.500 patienter over 30 år for at vurdere præcisionen af lægernes forudsigelser, og de fandt, at disse ofte er unøjagtige og sædvanligvis overoptimistiske. Jo nærmere det tidspunkt da døden indtræffer, jo mere nøjagtige bliver lægernes prognoser.

På trods af tendensen til at udsige for optimistiske prognoser, er prognoser på op til seks måneder ikke desto mindre pålidelige.

Undersøgelsen konkluderer, at læger bliver nødt til at være opmærksomme på deres tendens til at overvurdere overlevelseschancer, eftersom denne kan påvirke patienternes udsigter til at opnå en god død.

Læs mere på: http://bmj.com/cgi/content/full/327/7408/195


WHO vil polio helt til livs

> Schweiz

WHO intensiverer nu sin kamp mod at komme polio til livs. Det sker i form af et særligt polioprogram for fire lande, hvor polio fortsat er et stort problem. Hensigten er ifølge BBC at immunisere 175 millioner børn i Indien, Nigeria, Pakistan og Egypten allerede fra slutningen af i år.

Sammenlagt tegner disse fire lande sig for 99 procent af alle nye poliotilfælde.

WHO’s generaldirektør erklærer således, at han vil have, at alle børn i de fire lande vaccineres mod polio, men at WHO ikke alene kan finansiere, at dette mål nås.

Polio er heller ikke udryddet i Afghanistan, Niger og Somalia. Sidste år kunne WHO rapportere om 1.919 tilfælde af polio på verdensplan.

Inden for de seneste 12 måneder har poliovirus spredt sig fra Nigeria til tilstødende lande, hvor polio ellers var udryddet.

Læs mere på: http://news.bbc.co.uk/go/pr/fr/-/2/hi/health/3106607.stm

Nyt præparat til blødere

> USA

Den amerikanske Food and Drug Administration (FDA) har netop godkendt en ny medicin – Advate – til behandling af blødere. Medicinen er det første præparat til behandling af blødere, der ikke indeholder plasma fra hverken mennesker eller dyr, hvorved risikoen for, at blødere kan pådrage sig anden smitte, elimineres.

Advate besidder de samme positive egenskaber som de bedste af de tidligere præparater for profylaktisk behandling, hvilket ifølge producenten betyder, at en bløder kan leve et normalt liv.

P.t. undersøges Advate hos de europæiske myndigheder. Forventningen er, at det vil være tilgængeligt på det europæiske marked i løbet af efteråret.

Læs mere på www.fda.com og se omtalen: New Recombinant Anti Hemophilic Factor Licensed

Interferon til behandling af SARS

> Storbritannien

Noget tyder på, at interferon kan stoppe sygdommen SARS, fremgår det af ny forskning. Af de tre interferon-typer – alfa, beta og gamma – lader det til at beta er bedst.

Ifølge The Lancet er læger allerede begyndt at bruge specielt interferon alfa. Det antivirale middel ribavirin har hidtil – forgæves – været anvendt til SARS-ramte.

I sidste måned udsendte forskerne en rapport der viste, at glycyrrhizin, et kemisk stof der findes i lakrids, er bedre end fire andre antivirale præparater – herunder ribavirin – til at undgå, at SARS-virus reproducerer sig i laboratoriet.

I den aktuelle undersøgelse, der er offentliggjort i The Lancet, har forskerne testet alle tre interferon-typer som behandling mod SARS-virus fra patienter i Tyskland og Hong Kong.

Interferon beta viste sig at være mest virksomt mod SARS-virus, efterfulgt af interferon alfa og interferon gamma.

Læs mere på: http://www.thelancet.com/journal/journal.isa

Læger nedtrykte når patienter dør

> USA

Det kan godt være, at læger er udannet til ikke at lade sig følelsesmæssigt involvere i deres patienter, men i en netop offentliggjort undersøgelse i British Medical Journal siger en tredjedel af de adspurgte læger, at de var meget berørte af dødsfald blandt deres patienter.

Af undersøgelsen fremgår det endvidere, at jo længere læger har døende patienter i deres varetægt, desto mere ulykkelige bliver de, når patienterne dør.

Det er læger fra Pittsburgh Universitets Cancer Institute der har spurgt 188 læger, som behandlede 68 patienter, der alle døde.

Elleve procent af lægerne tilkendegav, at de følte sig tæt knyttet til de døende patienter, mens 74 procent beskrev deres erfaring med at tage sig af patienterne som enten tilfredsstillende eller meget tilfredsstillende.

De opnåede tilfredsstillelse ved at hjælpe patienterne til at have det nogenlunde godt og – om muligt – blive i stand til at tilbringe en god og meningsfuld tid sammen med deres familier.

Omkring en tredjedel af lægerne angav patienternes død til at have en stærk, følelsesmæssig påvirkning. Generelt gav kvindelige læger udtryk for at have flere symptomer på sorg end deres mandlige kolleger.

Læs mere på: http://bmj.com/cgi/content/full/327/7408/185

Vegetarkost mod højt kolesteroltal

> USA

En vegetarkost, der består af blandt andet soja, auberginer og mandler, kan sænke kolesteroltallet lige så meget som medikamenter kombineret med fedtfattig kost. Det fremgår af en undersøgelse publiceret i sidste nummer af JAMA.

Seksogfyrre personer deltog i undersøgelsen, hvor 16 spiste vegetardiæt, 16 spiste en anden fedtfattig diæt, mens de resterende 14 spiste den fedtfattige diæt og tog 20 mg lovastatin hver dag.

De, som spiste vegetarkost, havde en gennemsnitlig reduktion i LDL-kolesterolet på 28,6 procent. Omtrent samme reduktion kunne forskerne registrere iblandt dem, som kombinerede en fedtfattig kost og medikamenter (30,9 procent). Gruppen, som kun spiste fedtfattig kost, havde til sammenligning en reduktion i LDL-kolesteroltallet på kun otte procent.

Vegetardiætgruppen og kombinationsgruppen havde også omtrent samme reduktion i C-reaktive proteiner, som i store mængder kan øge risikoen for hjertesygdom. Kun at spise fedtfattig kost gav ikke samme reduktion i C-reaktive proteiner.

Forskerne bag undersøgels en mener, at resultaterne er så lovende, at en videre udvikling og fortsatte test af vegetardiæten kan gøre den til et fuldgyldigt alternativ til medicinering.

Læs mere på: http://jama.ama-assn.org/cgi/content/abstract/290/4/502n

Patienter venter for længe

> Sønderjylland

Mange danske patienter venter længere, end de bør og behøver, fordi sygehusene ikke er gode nok til at oplyse dem om, at der findes patientvejledere. Det skriver Jydske Vestkysten.

Vejledernes opgave er blandt andet at hjælpe patienterne med at finde et andet sygehus – fx i udlandet – hvis ventetiden overstiger den garanti på to måneder, som Folketinget har vedtaget.

I Vejle Amt er der foruden patientvejledere også på amtsgården en visitationssygeplejerske, der hjælper, når en patient ønsker at benytte sig af blandt andet det udvidede frie valg.

I Sønderjyllands Amt oplever patientvejleder Else Pedersen, at hun og patientvejlederne på sygehusene bruges mere og mere. Hun havde i 2001 747 henvendelser, i 2002 1.883 henvendelser og »det bliver i hvert fald ikke færre,« siger hun til avisen.