Skip to main content

PLO's nye overenskomst er i hus

Det tog mange måneder. Der var risiko for en egentlig konflikt. Men nu foreligger en ny overenskomst mellem Sygesikringen og PLO.

Hvis den bekræftes af parternes organisatoriske bagland, kan aftalen træde i kraft den 1. april i år.

Overenskomsten handler ikke kun om kroner og øre, tillæg og lignende arbejdsmarkedsstof men er i realiteten et sundhedspolitisk manifest.

Hensigten er, at praktiserende læger fremover kommer til at satse (endnu) mere på forebyggelse, længere patientforløb og kvalitet.

Det muliggøres af nyskabelser såsom en udbygget forebyggelseskonsultation og en såkaldt forløbsydelse - i første omgang for diabetespatienter.

»Der er både faglige og økonomiske fordele ved overenskomsten. Det er fornuftig økonomi for forbedret kvalitet«, siger næstformand i PLO, Yves Sales.

»Med den nye forebyggelseskonsultation får vi bedre tid til kvaliteten i forebyggelsen. Og med forløbsydelsen får vi mulighed for via databehandling at få bedre overblik over den samlede patientmasse samt den enkelte patient. Der ligger et virkeligt potentiale der - også økonomisk«, siger han.

Ny afregningsmåde

Forløbsydelsen bryder med princippet om, at læger får betaling pr. enkeltydelse. I stedet afregnes for årsforløb.

»Lægerne skal foretage en risikostratificering for at se, hvilket behandlerniveau patientens behandling overvejende skal foregå på. Det kan være på sygehusniveau, det kan være hos os, eller det kan være øget egenomsorg suppleret med eventuelle nye kommunale tilbud«, siger medlem af lægernes forhandlingsdelegation, Henrik Dibbern, og understreger, at lægen og patienten i fællesskab skal aftale en plan.

Forløbsydelsen er også et udviklingsprojekt, og når teknikken er klar, skal en række fastsatte indikatorer via automatisk datafangst indrapporteres fra lægernes it-systemer til en kommende, fælles database. Gennem tilbagemelding til lægerne skal systemet bruges til at kvalitetssikre indsatsen samt til at vurdere og evt. justere ideen med forløbsydelsen med henblik på at udvide den til andre patientgrupper.

Fokus på kronikere

Både forløbsydelsen og forebyggelseskonsultationen falder i tråd med de tanker, der er blevet udtrykt fra myndighedernes side f.eks. i Sundhedsstyrelsens publikation om kronikere i slutningen af sidste år.

Bent Hansen (S), formand for amternes sundhedsudvalg og kommende formand for de danske regioners forening, peger på signalet til de praktiserende læger:

»Vi betragter den praktiserende læge som den gennemgående figur i patienternes forløb, hvad enten det er i forhold til sygehusene eller til kommunerne«, siger han.

Netop kommunernes nye rolle i forebyggelse og genoptræning er medtænkt i overenskomsten, som nedfælder regler for samarbejdet.

»Det er faldet godt på plads. Indholdet spiller på en god måde op til den nye dagsorden, som kommunereformen byder os«, siger siger formanden for løn- og personaleudvalget i Kommunernes Landsforening, Kjeld Hansen, som er borgmester i Herlev, og opfordrer til, at aftalens oplæg til dialog og samarbejde bliver omsat i praksis.

www.laeger.dk/PLO

Kilde: Forhandlingsaftale 2006, Ændringer i Landsoverenskomst om Almen Lægegerning, Praktiserende Lægers Organisation og Sygesikringens Forhandlingsudvalg.

Den nye overenskomst i hovedtræk

  • Samlet årlig merøkonomi pr. læge: 119.600 kr. fra reguleringsordningen og 46.000 kr. fra øvrig økonomi, når aftalen er fuldt indfaset i 2009.

  • Ny forebyggelseskonsultation erstatter en række »tunge« konsultationer og honoreres med 211,14 kr.

  • Hertil kommer ydelserne »specifik forebyggelseskonsultation« til 130,41 kr. og »opsøgende hjemmebesøg« til 509,22 kr.

  • Almindelige konsultationer stiger til 114,26 kr.

  • Ny forløbsydelse introduceres - i første omgang for diabetespatienter. Engangsbeløb på 7.500 kr. for ibrugtagning af den nye ydelse og årshonorar på 1.099,17 kr.

  • Regulering af honorarer for sygebesøg - inkl. i vagten - og ophævelse af kilometergrænser.

  • Ny takst for psykometrisk test.

  • Omlægning af laboratorieydelser og tillægsydelser.

  • Mulighed for e-kommunikation med hjemmepleje og plejehjem.

  • Indførelse af elektronisk adgang til f.eks. bestilling af tid og fornyelse af recepter fra 2009.

  • Bedre muligheder for lokale aftaler om fastholdelse og rekruttering.

  • Struktur for samarbejdet med de nye regioner og kommuner fastlagt.

  • Styrkelse af kvalitetsudvikling.

  • Sikring af Forskningsfondens økonomi.

Tyske læger på barrikaderne

> Tyskland

Mere end 20.000 praktiserende læger og speciallæger lukkede i forrige uge deres praksis og gik i demonstrationsoptog i Berlin for at ytre deres utilfredshed med det tyske sundhedsvæsen. Lægerne kræver højere betaling og mindre bureaukrati. Og de har tilkendegivet, at strejkerne og demonstrationerne fortsætter - indtil politikerne udviser lydhørhed.

For tre uger siden var kun akutmodtagelsen fuldt bemandet, da tusinder af yngre læger strejkede under lignende paroler.

Det tyske sundhedssystem har brug for en udvidelse af budgettet med cirka 50 mia. kroner alene til de praktiserende læger og til behandling af ambulante patienter. Det vurderer præsidenten for den tyske lægeforening (Bundesärztekammer), Joerg-Dietrich Hoppe.

Han efterlyser endvidere mindre papirarbejde, og at politikerne udviser interesse for, at lægerne kan bruge tid på deres patienter og disses bekymringer og trængsler frem for på at udfylde »et hav af papirer«.

En tredjedel af de tyske lægepraksis kæmper for at overleve, og i løbet af de kommende år vil befolkningen i flere landområder være uden praktiserende læger, forudser lægeformanden.

Ifølge den tyske lægeforening er antallet af læger, der emigrerer til andre europæiske lande eller USA, stadigt stigende.

P.t. arbejder over 4.000 tyske læger i Storbritannien.

Den føderale sundhedsminister Ulla Schmidt har stillet i udsigt, at koalitionsregeringen inden udgangen af marts vil præsentere et udkast til, hvordan det tyske sygesikringssystem kan reformeres.

Nu kan du få Yngre Lægers overenskomst for 2005 som bog eller cd-rom

> Yngre Læger

Er du interesseret i at få et eksemplar af Yngre Lægers overenskomst med Amtsrådsforeningen eller H:S, så har du muligheden nu. Send en mail til cbk.yl@dadl.dk med navn og adresse. Skriv i mailen, om du vil have overenskomsten i bogform eller på cd-rom, og om det er Yngre Lægers overenskomst med Amtsrådsforeningen eller H:S, du er interesseret i.

Er du tillidsvalgt eller kandidat fra vinteren 2006?

Vi sender automatisk overenskomsten i bogform til alle tillidsrepræsentanter og suppleanter, udvalgsmedlemmer, medlemmer af Yngre Lægers repræ sentantskab samt alle nye kandidater (inkl. kandidaterne fra januar 2006). Tilhører du en af disse grupper, skal du altså ikke gøre noget for at få overenskomsten tilsendt. Er du også interesseret i at få overenskomsten på cd-rom, så send os en mail.

Overenskomsterne er ved at blive trykt i disse uger og vil blive sendt ud, ligeså snart de er klar.

Du kan også altid finde overenskomsten på www.laeger.dk og/eller bestille den på et senere tidspunkt, hvis du får brug for det.

Vigtig ændring i specialeplanlægningsudvalg

> FAS

I forbindelse med den nye sundhedslov er der etableret et rådgivende udvalg for specialeplanlægning i sygehusvæsenet, der har til opgave at drøfte det faglige grundlag for specialeplanlægning, ligesom det skal høres forud for Sundhedsstyrelsens fastsættelse af krav til lands- og landsdelsfunktioner. Høringsfasen har - ikke mindst som følge af kommentarer fra Lægeforeningen - medført to ændringer i bekendtgørelsen: For det første er det præciseret, at sekretariatet for udvalget efter behov indhenter bidrag fra eksterne parter (hvilket for Overlægeforeningen er en meget vigtig ændring). Dernæst er der nu ikke kun tre men fire lægelige medlemmer, idet der nu også udpeges en repræsentant fra det psykiatriske speciale.

Læs hele Overlægeforeningens nyhedsbrev via www.laeger.dk/politik/nyhedsbreve

Konference om screening - et tilbud til alle eller få?

> DADL

Screeningsbegrebet er udvidet gennem de seneste årtier, og screening anvendes bredt ved en lang række forskellige sygdomme. Vil internettet blive det nye screeningsmedium, og skal Netto, Fakta og Brugsen tilbyde screening? Lægeforeningens sundhedskomite afholder tirsdag den 14. marts en konference om screening i København. Formålet er at drøfte screeningens placering i sundhedsvæsenet - herunder etiske, sundhedsfaglige, psykosociale og økonomiske dilemmaer og spørgsmål. Der er endnu ledige pladser - tilmeld dig hurtigst muligt. Kontakt Lægeforeningen, sekretær Karin Jensen på tlf. 35 44 82 25.

Nye stuegangsformer til gavn for både læge og patient

> København

En ny MTV-rapport om stuegang på internmedicinske afdelinger viser, at der kan være gevinster at hente for både sundhedsvæsenet og dets patienter, hvis stuegang praktiseres på nye måder.

Af rapporten fremgår det bl.a., at langt de fleste behandlingsmæssige beslutninger træffes før stuegangen, dvs. før patienten overhovedet er tilset. Dette indikerer, at de patientsamtaler, der praktiseres under stuegangsrunden ikke synes at bidrage synderligt til diagnose og behandling. Ifølge rapporten er sundhedspersonalet således splittet imellem et ønske om at styrke kommunikationen med patienterne og oplevelsen af, at denne kommunikation ofte gør stuegangsforløbet mere tidskrævende og ineffektivt.

Samtidig viser rapporten, at patienter på medicinske afdelinger oftest ikke ønsker at forstå og tage stilling til diagnoser og behandlinger. De vægter højt, at lægen har tid til at tale med dem, viser interesse for dem, demonstrerer kendskab til deres sygdomsforløb og tager dem alvorligt. Patienterne ønsker at bevare håbet om det bedste resultat af deres behandling og ønsker ikke nødvendigvis at kende sandheden om deres tilstand. Derimod er de meget optaget, af hvilken betydning deres sygdom får for dem i hverdagen - efter at de er udskrevet.

I rapporten anbefales det at afsætte mere tid til samtale mellem læge og patient, som så til gengæld kan finde sted efter behov. Samtalen skal foregå i enrum, og lægerne skal i højere grad uddannes til at håndtere patienters sygdomserfaring, som ofte handler om angst og magtesløshed. En opprioritering af denne form for kommunikation vil kræve, at sygeplejersken gør et forarbejde ved at hjælpe patienterne med at sætte ord på deres sygdomserfaring, så det er lettere for patienten at formidle denne erfaring i samtalen med lægen.

Download rapporten via: www.sst.dk/publ/Publ2006/CEMTV/Stuegang/Stuegang.pdf