Skip to main content

Europæisk sygesikringskort fra juni 2004

Den 1. juni 2004 kan blive indførelsesdatoen for et fælles europæisk sygesikringskort.

Planen er ifølge EU-Komissionen, at ét enkelt kort skal erstatte alle de papirblanketter, der for øjeblikket kræ-ves i forbindelse med behandling under et midlertidigt ophold i en anden medlemsstat. Det nye kort medfører fordele for EU-borgerne, læger, hospitaler og de sociale sikringsinstitutioner. I første omgang vil det erstatte den eksisterende »E111-blanket«, som gælder ved korte ophold som ferier, og senere, i anden etape, alle øvrige blanketter, som anvendes ved midlertidige ophold, dvs. arbejdsgiveres udstationering af arbejdstagere i et andet land (E128), international vejtransport (E110), studier (E128) og jobsøgning (E119). I tredje etape vil kortet blive udformet som et elektronisk »smartcard«, som kan aflæses af computere.

Indførelsen af kortet vil betyde en forenkling af procedurerne, men EU-borgernes rettigheder og pligter vil ikke blive ændret. For eksempel vil kortet give mulighed for, at patienter, som skal betale for sundhedsydelser i udlandet, hurtigere kan få pengene refunderet gennem deres egen sociale sikringsordning. Kortet vil imidlertid tilbyde flere fordele, efterhånden som EU-bestemmelserne giver flere muligheder for, at EU-borgerne kan modtage behandling under et midlertidigt ophold i en anden medlemsstat. En sådan mulighed, som allerede er aftalt på politisk plan mellem medlemsstaterne, er retten til al fornøden behandling i værtsmedlemsstaten og ikke blot til førstehjælpsbehandling.

Kommissionen har vedtaget ovenstående forslag på opfordring fra Barcelona-topmødet i marts 2002, hvor Kommissionen blev bedt om, inden Det Europæiske Råds forårstopmøde i Bruxelles den 21. marts i år, at undersøge de nærmere detaljer i forbindelse med indførelsen af et europæisk sygesikringskort.

»Med det europæiske sygesikringskort vil EU-borgerne opnå lettere og hurtigere adgang til sundheds-ydelser, når de opholder sig i en anden medlemsstat.

Kortet vil også få en betydelig symbolsk værdi: i lighed med euroen vil det europæiske sygesikringskort repræsentere et stykke Europa i din lomme«, udtaler kommissær Anna Diamantopoulou.

Den komplette rapport kan downloades via nedenstående link:

http://europa.eu.int/comm/employment_social/news/2003/feb/hicard_en.html

For meget kaffe som gravid kan give dødfødte børn

Gravide som drikker mere end otte kopper kaffe om dagen, har forhøjet risiko for at føde et dødt barn, fremgår det af en dansk undersøgelse publiceret i British Medical Journal.

Kirsten Wisborg et al fra Gynækologisk Obstetrisk Afdeling, Århus Universitetshospital, fandt ingen signifikant sammenhæng mellem kaffedrikning og dødsfald i løbet af barnets første leveår – som fx vuggedød. Risikoen for at graviditeten endte med et dødfødt barn, forøgedes i takt med daglige indtag af kopper kaffe gennem svangerskabet. Mange af de gravide, der drak kaffe i store mængder, var også rygere og nød des-uden alkohol i store mængder.

Men selv når forskerne korrigerede herfor, havde de kaffedrikkende gravide en dobbelt så stor risiko for at føde et dødt barn.

Cirka 18.500 gravide, som planlagde at føde ved Århus Universitetshospital i perioden 1989-1996, deltog i undersøgelsen, der er baseret på spørgeskemaer, som de gravide selv har udfyldt.

Forklaringerne på, hvorfor koffein kan øge risikoen for at fosteret dør efter 28. gestationsuge er ifølge forfatterne flere.

Læs mere via dette link: http://bmj.com/cgi/content/full/326/7386/420

Justitsminister ubekendt med tilfælde af omskæring af piger i Danmark

Trods den seneste tids heftige debat om omskæring af herboende somaliske indvandreres døtre i udlandet og de mange politiske udtalelser om den brutale adfærd, oplyser Lene Espersen (C) i et svar til Folketingets retsudvalg, at Justitsministeriet og Rigsadvokaten »ikke har kendskab til sådanne sager«.

Justitsministerens oplysning kommer samtidig med, at de danske tvangsundersøgelser af omskæring af somaliske pigebørn har ført til, at den danske stat bliver indklaget for Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol i Strasbourg. Det er generalsekretæren for den internationale forening, International Somali Organization, Ahmed Dualeh fra Aalborg, der har fået foreningens advokat til at sende en klage til Strasbourg. Målet er at få domstolen til at erklære de danske myndigheders tvangsundersøgelser af somaliske pigebørn for at være i strid med menneskerettighederne.

Blandt de politiske initiativer i debattens kølvand er et lovforslag fra justitsminister Lene Espersen, der tager sigte på at straffe omskæring i udlandet. I lovforslaget hedder det, »at det må antages, at omskæring af herboende (somaliske) piger fortsat forekommer i et ikke nærmere belyst omfang«.

90 procent af patienter er tilfredse

Den anden patienttilfredsundersøgelse herhjemme vidner om en høj grad af tilfredshed blandt patienter på de offentlige hospitaler i Danmark. Det er amterne, H:S og Sundhedsministeriet, der følger op på den to år gamle undersøgelse, som også påviste en høj grad af tilfredshed – næsten på niveau med den just offentliggjorte.

Andelen af patienter, der svarer »virkelig godt« til det samlede indtryk af indlæggelsen, er steget fra 34 til 42 procent.

Internationalt set hører danske patienter til de mest tilfredse i verden, oplyser direktør i DSI Institut for Sundhedsvæsen, professor Jes Søgaard til Jyllands-Posten.

»I en WHO-undersøgelse kom det danske sundhedsvæsen ganske vist ned på en 34.-plads, men det var kun, fordi WHO medregnede vores høje dødelighed i forhold til nabolandene.

Dødeligheden kan skyldes vores livsstil med rygning, selv om man ikke helt kan frikende sundhedsvæ-senet. Op til i hvert fald midt i 1990’erne var kræftpatienternes overlevelse dårligere herhjemme, og vi ved endnu ikke, hvordan kræftplanen er slået igennem«, siger han.

Ifølge formand for Amtsrådsforeningen, Kristian Ebbensgaard, skal sygehusene på baggrund af undersøgelsen fremover arbejde meget mere med det sammenhængende patientforløb, den gode udskrivning og med information til patienten.

Ny aids-vaccine med begrænset virkning

Verdens første aids-vaccine, Aidsvax, der er blevet testet på mennesker, har generelt kun mindsket risikoen for at udvikle hiv med 3,8 procent, skriver flere aviser.

»Vi havde håbet på, at denne vaccine måske ville vise sig at hindre 30 procent af smittetilfældene.

Men bare det, at det har vist sig muligt at gennemføre et fase 3-forsøg, er i sig selv et fremskridt«, siger direktør i AIDS-fondet, Henriette Lauersen, til Politiken.

I undersøgelsen deltog 5.000 personer fra USA, Canada, Puerto Rico og Holland.

Dog viser det sig, at vaccinen umiddelbart har en positiv effekt på de i alt ti procent asiatere og sorte, der har deltaget i testen. Smitteraten for disse to grupper faldt med henholdsvis 67 og 78 procent i forhold til de deltagere, der blev behandlet med placebo.

Producenten, det amerikanske firma VaxGen, er skuffet over resultatet, men mener alligevel ikke, at der ligger en statistisk tilfældighed bag den etniske effekt af vaccinen. Dr. José Esparza, FN’s førende vaccineeks-pert, anser det for en af de mest betydningsfulde opdagelser i årevis, men mener dog, at den rejser flere spørgsmål end svar.

Seksuelt overførte sygdomme et stort problem i Grønland

Forekomsten af klamydia er ca. 15 gange højere og af gonoré 200-300 gange højere i Grønland end i Danmark, fremgår det af EPI NYT fra Statens Serum Institut.

Klamydia forekommer hyppigst blandt 15-24-årige, men man finder smittede helt op til 80 år. I de fleste sundhedsdistrikter er der udarbejdet programmer for undersøgelse af udvalgte patientgrupper. Incidensen af gonoré faldt kraftigt i perioden 1975-1995, men er siden steget. For begge køn er gonoré hyppigst i gruppen 15-24 år, men incidensen er også høj hos personer over 30 år.

Ved udgangen af 2001 var der i alt anmeldt 113 hiv-positive personer i Grønland. Der er fortsat en betydelig risiko for spredning. Prævalensen af hepatitis B er cirka 7 procent.

Alle gravide er i de sidste ti år screenet for HBsAg, og børn af positive mødre bliver vaccineret. Det overvejes at indføre hepatitis B-vaccination i børnevaccinationsprogrammet.

Antallet af aborter falder fortsat

Antallet af provokerede aborter i Danmark har siden 1975 sat ny bundrekord.

I 2001 blev der foretaget 15.315 aborter – 351 færre end året før, og kun halvt så mange som i 1975, fremgår det af nye tal fra Sundhedsstyrelsen.

Abortkvotienten er siden 1975 således faldet fra 23,7 til 12,3 pr. 1.000 fertile kvinder.

Det er i alle aldersgrupper aborttallet falder – med undtagelse af de 35-39-årige kvinder.

Ikke uventet registreres den højeste abortkvotient hos kvinder først i 20’erne, og der bliver foretaget væ-sentligt flere aborter i hovedstaden end i Ringkjøbing Amt. Læs mere via nedenstående link:

http://www.sst.dk/nyheder/tidsskrifter/nyetal/pdf/2003/NTFS%20Legalt%20…% 202001.pdf