Skip to main content

Kræftcenter med indbygget fremtid

Klaus Larsen, kll@dadl.dk. Foto: Adam Mørk

14. okt. 2011
2 min.

Kommunerne høster i disse uger megen kritik for deres håndtering af de nye sundhedsopgaver. Men i mandags dalede roserne ned over Københavns Kommune. Det skete ved indvielsen af det nybyggede Center for Kræft & Sundhed i Nørre Allé.

»I er en rollemodel. Rigtig mange andre kommuner bør se i jeres retning«, sagde formanden for Kræftens Bekæmpelse, Frede Olesen.

Men der var også ros fra den nye minister for sundhed og forebyggelse, Astrid Krag (SF), der - som sin første embedshandling - var mødt frem:

»Det handler ikke kun om at overleve kræftsygdommen«, sagde ministeren til de mange, der var kommet. »Det handler også om at leve livet efter sygdommen, og I har formået at sammensætte en bred vifte af tilbud«.

Center for Kræft & Sundhed København - som det officielt hedder - er landets første nybyggede kommunale center, som udelukkende er rettet mod kræftramte. Her arbejder fysioterapeuter, diætister, socialrådgivere og psykologer - her er træningslokale, solterrasse, atriumgård med lænestole og mulighed for at deltage i samtalegrupper, kursusforløb og ikke mindst have en kontaktperson. Også pårørende til kræftramte kan få hjælp i huset.

Det nybyggede center er en videreudvikling af kommunens fire år gamle Sundhedscenter for Kræftramte, men på det nye sted har man med en årlig kapacitet på 1.500 patienter mulighed for at hjælpe dobbelt så mange.

Inden ministerens partifælle, sundheds- og omsorgsborgmester Ninna Thomsen (SF), klippede den obligatoriske snor over, pegede hun på, at man ikke vil »møde mange hvide kitler« i huset, som bevidst er bygget med henblik på at undgå ethvert hospitalspræg.

»Til gengæld ligger det midt i et campusområde, hvor det vil komme til at spille fint sammen med forskningsmiljøerne«, sagde borgmesteren med henvisning til Panum Instituttet på den modsatte side af gaden og Rigshospitalet et par stenkast længere derfra.