Skip to main content

Kræftens Bekæmpelse: Fokus fra ledelse giver hurtigere kræftbehandling

(Foto: SCHULZ/MAXPPP)

Lars Igum Rasmussen, lar@dadl.dk

9. dec. 2013
2 min.

kræft  De fik tæsk i Region Hovedstaden. Ledelsen. Og klinikerne.

For den alt, alt for lave andel af kvinder, der fik kirurgisk behandling for deres brystkræft.

Da Sundhedsstyrelsen for tre måneder siden offentliggjorde, hvor mange kvinder, der fik brystkræftbehandling inden for den klinisk fastsatte standardforløbstid, var det sølle 27 procent i hovedstaden.

Få måneder før et regionsrådsvalg – og efter en tur i mediemøllen – var alle fra embedsværk, politikere til læger enige om, at noget måtte gøres. Politisk blev der afsat ekstra resurser til at afvikle flaskehalse ved at øge kapaciteten og udvide arbejdstiderne, ansætte mere personale og aflaste nøglepersoner, ligesom regionen har haft et ekstra øje på forløbstiderne. Og det har været en succes, selvom de seneste tal fortsat viser, at Region Hovedstaden kun i hvert andet tilfælde tilbyder kvinder den nødvendige kirurgiske behandling til tiden. Langt senere end de øvrige regioner. Så er det gået frem – fra en overholdelse på 27 procent til en overholdelse på 50 procent på et kvartal.

»Vi kan se, at det hjælper, når der sættes ledelsesmæssigt fokus på et område, for så rykker det«, siger adm. direktør i Kræftens Bekæmpelse Leif Vestergaard Pedersen og fortsætter: »Man kan virkelig se, at de efter de seneste tal sagde til hinanden i Region Hovedstaden, at det her vil vi ikke se igen. Man satte penge af og ledelsesmæssig kraft ind, og det rykker. Det kan vi jo se af tallene«.

Leif Vestergaard Pedersen er dog bekymret for den tilbagegang, der ses på området for gynækologisk cancer og kræft i hjernen. Og han pointerer også, at data fortsat er ukomplette, da det »formentlig kun er to tredjedele af samtlige cancerforløb, der er omfattet, og dem, der venter længst, er formentlig ikke med. Så tallene overvurderer nok det rigtige resultat. Det er nok lidt et skønmaleri«.

Helt overordnet viser tallene, at 79 procent får kræftbehandling til tiden inden for et af de i alt 32 kræftpakkeforløb. Det er seks procentpoint bedre end i den seneste kvartalsmåling.

Læs hele artiklen på Ugeskriftet.dk