Skip to main content

Kræftoverlevelsen stiger, men Danmark halter stadig bag resten af Norden

Langt flere danskere overlever kræft end tidligere, men det samme gør nordmænd og svenskere mfl.

Foto: Colourbox.
Foto: Colourbox.
9. feb. 2016
2 min.

Tilbage i 1968 overlevede 33 procent af danske, kræfteramte mænd mindst fem år. Overlevelsen næsten fordoblet i dag, hvor 58 ud af 100 kræftramte mænd overlever det femte år, skriver b.dk. med henvisning til tal fra den nordiske kræftdatabase NORDSCAN.

Samme tendens gælder for kvinder, hvor dødsrisikoen er lidt lavere end hos mændene, fremgår det.

Fremgangen skyldes bl.a. bedre diagnosticering og behandling, men også ændrede vaner hos befolkningen.

»Folk er blevet mere opmærksomme på symptomer og går til deres læge. Rygeprocenterne er gået meget ned. Desværre tager det mange år, før vi ser den fulde effekt af rygestop med hensyn til kræft. Men de kræftpakker, der blev indført i 2008 og 2009, har været et meget betydningsfuldt skridt i retning af bedre og hurtigere udredning,« siger Gerda Engholm fra Kræftens Bekæmpelse til b.dk.

Men Danmark halter stadig bagud i forhold til de nordiske naboer. Både svenskere, nordmænd, finner og islændinge overlever i højere grad kræft end danskerne, skriver avisen.

En mulig forklaring er, at danskerne stadig ryger mere end de øvrige nordboere, og de drikker også generelt mere alkohol. Desuden diagnosticeres danskerne også senere.

»Meget tyder på, at en væsentlig del af forsinkelsen ligger hos os. Den ligger ikke længere hos sygehusene. Det er noget, arbejder vi med,« siger Christian Freitag, formand for Praktiserende Lægers Organisation (PLO), til avisen.

Noget af forklaringen kan muligvis ligge i sundhedsvæsenets organisering.

»De andre nordiske lande har flere læger per patient, og den enkelte læge har mere tid til patienterne", siger Christian Freitag.