Skip to main content

Krag fastholder: Regioner skal have vetoret

Klaus Larsen kll@dadl.dk

7. jun. 2013
3 min.

Da Folketinget sent mandag førstebehandlede regeringens lovindgreb i Danske Regioners konflikt med de praktiserende lægers organisation, PLO, gjorde sundhedsminister Astrid Krag (SF) det klart, at hun ikke er indstillet på at imødekomme PLO‘s krav om fuld ligeværdighed med regionerne i praksisplanudvalgene.

Fra oppositionens side lagde Dansk Folkepartis sundhedsordfører Liselott Blixt og de konservatives sundhedsordfører Benedikte Kiær som de eneste entydigt afstand til lovforslaget. Og i spørgsmålet om de kommende praksisplanudvalg var Benedikte Kiær helt klar i mælet:

»Jeg kan forstå, at det har været meget magtpåliggende at for ministeren og aftalepartneren Venstre og regionerne at gøre op med den ligeværdige tilgang til samarbejdet mellem regioner og almen praksis. Men hvorfor give regionerne en form for vetoret? Og hvorfor foretage et opgør med det ligeværdige samarbejde i stedet for at styrke det?«, spurgte hun.

»Aftaler er resultater af forhandlinger og enighed og har en høj værdi, da alle parter har medejerskab og medansvar for at virkeliggøre dem. Derfor havde vi hellere set princippet om ligeværdighed i de nye praksisudvalg, med mulighed for at hente hjælp fra faglige eksperter til at fremme enighed i de sager, hvor det er svært at finde fælles fodslag«, sagde den konservative ordfører, som slog fast, at hendes parti af denne og en række andre grunde ikke kan støtte lovforslaget, som skal vedtages den 27. eller senest den 28. juni.

»Alt i alt mener vi, at ministeren burde pille lovforslaget af bordet og i stedet tvinge regionerne og PLO til forhandlingsbordet under ledelse af en neutral opmand - og finde en forhandlingsløsning, hvor nogle af ministerens forslag også kunne indgå i stedet for at hastevedtage dette forslag, som kan få store konsekvenser, sluttede Benedikte Kiær.

»Det holder vi fast i«

Fra Liberal Alliance gav ordføreren, Joachim B. Olsen, udtryk for en række forbehold, men lovede dog, at partiet vil støtte forslaget, fordi det »er udtryk for en liberalisering«.

Også Enhedslisten lover at støtte lovindgrebet, skønt ordføreren Stine Brix bebudede ændringsforslag, der kan skrue lidt ned for de samme liberale elementer.

Fra de to andre regeringspartier var såvel sundhedsordfører Camilla Hersom (R) som Sophie Hæstorp Andersen (S) skarpe og uden vaklen i deres forsvar for lovforslaget. Alt i alt kunne sundhedsminister Astrid Krag derfor takke for »den gode modtagelse, lovforslaget har fået«.

Ministeren var fuld af lovord om de dygtige, samvittighedsfulde og hårdtarbejdende læger »der knokler for at gøre en forskel for deres patienter«.

Over for de skeptiske ordførere lagde hun op til, at man under lovforslagets forestående behandling i sundheds- og forebyggelsesudvalget kan justere på enkelte punkter - lige som regeringen allerede før lovforslagets fremsættelse for en uge siden havde blødt en smule op på lovforslaget for at afmontere noget af lægernes værste frygt.

Hun nævnte de punkter, hvor lovforslaget var blevet justeret og præciseret - herunder, at lægerne skal have samme antal medlemmer i praksisplanudvalgene som regionerne.

»Når man så sidder i sådan et udvalg, og man har et fælles ansvar for at lave en plan for sundhedsdækningen i området, så prøver man selvfølgelig at blive enige. Det tror jeg også, man vil se ske«, sagde Astrid Krag, hvorefter hun tilføjede:

»Men hvis det i enkelte tilfælde ikke lykkes, er det regionen - som jo også bærer pligten til at sikre danskerne lægedækning, som har retten til det sidste ord. Det holder vi fast i«.