Skip to main content

Krig, kirurgi og kærlighed

Praktiserende læge Søren Brix Christensen, sorenbrixchr@gmail.com

22. jun. 2016
2 min.

Det er en fin bog, Nina Movin har udgivet til minde om sin far, lægen og kirurgen Rasmus Christian Bent Movin. Han var drevet af et idealistisk kald om at gøre en forskel som læge, men han søgte også risikobetonede udfordringer og spændende oplevelser under fremmedartede forhold. Det betød et stort afsavn og mange bekymringer for hans kone og deres fire små børn. Bogen er opdelt i tre afsnit.

Forfatter: Nina Movin Forlag: Historia. 2015. Sider: 155. Pris 175 kr.

Første afsnit: Her fortælles om Rasmus Movins arbejde som læge i Næstved og om hans deltagelse i modstandskampen under den tyske besættelse. Som koordinator og leder af en lokal gruppe af modstandsfolk deltog han i modtagelse og fordeling af våben, jernbanesabotage og sprængning af flere fabrikker, der samarbejdede med besættelsesmagten.

Forfatter: Nina Movin Forlag: Historia. 2015. Sider: 155. Pris 175 kr.

Andet afsnit: Læseren er med på en spændende rejse ombord på det flydende hospitalsskib – Jutlandia, der i januar 1951 sejlede til Sydkorea under FN´s flag. Der fortælles om det lægefaglige arbejde ombord på hospitalsskibet og om det internationale miljø, som udfoldede sig der i slutningen af krigen i Korea. Dog var behovet større på land.

Tredje afsnit: Det er bogens vægtigste afsnit og rummer fortællingen om det arbejde, Rasmus Movin udførte som kirurg på et lokalt hospital i Sydkorea, efter at Jutlandia var sejlet hjem til Danmark. I den periode blev kommunikationen med familien i Danmark mere besværlig pga. tekniske begrænsninger.

Når nogen rejser ud til verdens brændpunkter, er der altid pårørende, der dagligt spejder efter breve eller andre former for livstegn. Det skaber ængstelse, afmagt og følelsesmæssig afstand. Gennem de offentliggjorte breve tegnes en personlighedsprofil af den efterladte ægtefælle, som kalder på respekt. Helt naturligt giver hun udtryk for et følelsesmæssigt kaos og en berettiget harme over at være efterladt alene med fire små børn og uden økonomiske midler. Hun stiller det spørgsmål til sin mand: »Kan idealisme også drives for vidt?« Problemet er ofte, at man bliver helt opslugt af at hjælpe og at se, at ens lægefaglige kunnen kan betyde liv eller død for de berørte mennesker. Det er en stor drivkraft, som er indbegrebet af, hvorfor man blev læge.

Bogen er forsynet med 64 billeder, der med få undtagelser er ganske utydelige. Det kan siges at være en svaghed, men er dog med til at skabe en form for autenticitet. Bogen er letlæst og fortæller en kærlig historie om en fader og læge, som ville gøre en forskel.

Med syv fodnoter, der henviser til en righoldig litteraturliste og et stort arkivmateriale, placerer bogen sig i kategorien af historievidenskabelige værker, der kan virke som ledetråd for interesserede læsere, som søger yderligere oplysninger.

Praktiserende læge Søren Brix Christensen

E-mail: sorenbrixchr@gmail.com

Interessekonflikter: Ingen