Skip to main content

Kritik af standarder for kommunale akutfunktioner

Lægeforeningen er kritisk overfor Sundhedsstyrelsens udkast til retningslinjer for kommunale akutfunktioner til svækkede ældre og kronikere. Patienterne risikerer discountbehandling, vurderer foreningen.

17. jan. 2017
2 min.

De kommunale akutfunktioner risikerer at blive en discountløsning for ældre medicinske patienter og andre svækkede borgere, hvis Sundhedsstyrelsens udkast til retningslinjer følges. Det mener Lægeforeningen, ligsom også Danske Patienter er kritisk, skriver Altinget.

”Hele udgangspunktet for Sundhedsstyrelsens arbejde har jo været at sikre, at akutfunktionerne bliver mere ensartede. Både i forhold til kvaliteten og hvilke patienter, der skal være målgruppen. Men det lægger styrelsen i for høj grad op til at kommunerne selv kan afgøre,” siger Andreas Rudkjøbing, formand for Lægeforeningen, til det elektroniske nyhedsbrev.

Han mener ikke, at elastikken i kravene og anbefalingerne kan forklares med de forskellige betingelser, som eksempelvis landkommuner og storbykommuner har med afstande til sygehuse, demografi og befolkningsgrundlag.

Ifølge Lægeforeningen er det samtidig et stort problem, at Sundhedsstyrelsens udkast lægger op til, at de kommunale hjemmesygeplejersker af egen drift kan sende patienter fra eget hjem til de kommunale akutfunktioner, skriver Altinget.

”Patienterne risikerer at cirkulere mellem eget hjem og de kommunale akutfunktioner, uden at de bliver vurderet af en læge. Sygeplejerskerne kan rigtigt meget, men de har ikke samme kompetencer som lægerne,” siger Andreas Rudkjøbing.

Danske Patienters største anke mod Sundhedsstyrelsens udkast er, at organisationen ikke mener, at kommuner, regioner og almen praksis bliver tvunget til at lave en fælles kapacitetsplanlægning.

Læs Lægeforeningens høringssvar her.