Skip to main content

Kun for kræftpatienter

Journalist Bente Bundgaard, bbu@dadl.dk

6. feb. 2009
3 min.



Sundhedscenteret for Kræftramte i København er enestående blandt de 18 sundhedscentre, der for tre år siden deltes om 100 mio. kroner. Det henvender sig nemlig kun til en eneste kategori af borgere - kræftpatienter, som navnet indikerer, og deres pårørende.

Det har det gjort på en måde, så det nu står foran en udvidelse, ligesom der er planer om på lidt længere sigt at flytte til nye, store lokaler i umiddelbar nærhed af Rigshospitalet, hvor langt de fleste patienter henvises fra til rehabiliteringsdelen. Der er også en rådgivningsdel, som man ikke behøver henvisning for at kunne bruge, og som er oprettet sammen med Kræftens Bekæmpelse.

Den kommende, nye adresse vil gøre samarbejdet med Rigshospitalet endnu tættere - selv om center-læge-samarbejdet faktisk ikke anses for at være et problem her på stedet, som det har været for flere af de andre sundhedscentres vedkommende. I det mindste når det handler om hospitalslægerne.

Det skyldes ikke mindst, at centrets leder selv er læge. Jette Vibe-Petersen er speciallæge i intern medicin og arbejdede i en årrække med kræftpatienter og med kroniske patienter - først og fremmest diabetikere - på hhv. Finsen og Bispebjerg Hospital.

En sådan baggrund skaber netværk, der nu kommer brugerne af sundhedscenteret til gode.

»Jeg mente, at jeg kunne gøre en forskel for kræftpatienterne med min viden fra både kræftbehandling og kronikerområdet«, siger hun om sit jobskifte.

Alligevel halter det ind imellem med sammenhængen - nemlig for de af Rigshospitalets patienter, der ikke kommer fra Københavnsområdet. Et faktum, som hverken hospitalets læger eller sundhedscenteret kan gøre noget ved - det skabes af selve sundhedsvæsenets organisering, hvor det ifølge sundhedsloven er bopælskommunen, der har ansvar for rehabilitering.

»Det er et rigtigt stort problem. Rigshospitalet kan ikke bare henvise. Det afhænger af bopælskommunen. Nogle patienter må og andre må ikke henvises«, siger Jette Vibe-Petersen.

Og så er der et andet sammenhængsproblem, som Jette Vibe-Petersen til gengæld forventer at kunne gøre noget ved.

»Det er et hængeparti hos mig, at jeg ikke har fået lavet profilering rettet mod de praktiserende læger. Det kommer næste år [2009, red.]«, siger hun.

Ditto med it-sammenhængen - centret forventer at koble sig på Edifact i løbet af foråret eller sommeren 2009.

Alle diagnoser

I starten tog centret sig kun af patienter med lunge-, bryst- eller tyk- og endetarmskræft. Men i år vil patienter med andre kræftdiagnoser gradvist få mulighed for at blive henvist til centrets tilbud.

De omfatter fysisk træning, fysioterapi, kostvejledning og ikke mindst dannelse af netværk mellem patienterne selv.

»Flere patienter har f.eks. fået ,kræftveninder`«, fortæller Jette Vibe-Petersen.

Indtil videre har tilbudene om egentlige forløb været opdelt efter funktionsniveau og ikke diagnoser, så patienter med forskellige kræftformer gik sammen, men centret overvejer fremover at tilbyde også diagnoseopdelte forløb til grupper med helt specifikke behov. Det kunne f.eks. være patienter med hoved- eller halskræft.

Desuden er der ikke at forglemme den del af centret, som ikke kræver henvisning. Det er muligt at gå direkte ind fra gaden og ind i centrets café, hvor der altid er frivillige fra Kræftens Bekæmpelse, der kan tage en snak, uddele information og generelt tage hånd om mennesker i en vanskelig livssituation. Og ved akut behov kan patienterne komme til at tale med en rådgiver samme dag.

Den del af centret er vigtig i selvforståelsen. Det skal ikke være for stift og formelt. Det gælder også, når planerne om et meget større center nær Rigshospitalet realiseres.

»Det må ikke blive til et minihospital« som Jette Vibe-Petersen siger.

Det nye center forventes at stå klart om ca. to et halvt år - en arkitektkonkurrence er p.t. ved at blive forberedt.