Skip to main content

Kunne det ske i Danmark?

Bente Bundgaard, bbu@dadl.dk

17. aug. 2012
2 min.

Der kan aldrig udstedes garantier mod kriminelle handlinger, men en organskandale som den tyske kunne næppe finde sted i Danmark. Forsøg på at manipulere med det skandinaviske system, som Danmark er en del af, ville hurtigt blive opdaget.

Det vurderer overlæge på Aarhus Universitetshospital, Niels Grunnet, som er medicinsk direktør i Scandiatransplant, der håndterer det fællesskandinaviske organsystem.

»I Eurotransplant, som Tyskland er med i, tildeles organerne efter et pointsystem, hvor forskellige faktorer som f.eks. patientens alder, laboratorieværdier og tid på venteliste giver point. Men i det skandinaviske system har vi et fagligt samarbejde med fælles venteliste og relativt simple, obligatoriske udvekslingskrav«, siger han.

Og cpr-systemet - samt de tilsvarende i det øvrige Skandinavien - gør det f.eks. umuligt at snyde med en patients alder.

»Desuden har vi god selvjustits i rækkerne. Hvis der nu var nogen, der ikke tilbød et organ i henhold til den obligatoriske udvekslingspligt, ville andre opdage det, og så skulle der redegøres for det. Forsøg på snyd ville meget hurtigt blive opdaget«.

Poul Jaszczak, formand for Lægeforeningens etiske udvalg, er enig.

»Vi har en fast sammentømret og entydig organisation, som både styrer donorregistret og ventelisten«, siger han om Scandiatranplant.

Han peger desuden på, at Danmark har en organdonationsdatabase, som er forankret hos Dansk Center for Organdonation.

»Der bliver holdt minutiøst øje med, hvad der foregår på intensivafsnittene rundt omkring«, siger han.