Skip to main content

Kunsten at svømme mod strømmen

Af journalist Mette Breinholdt

2. nov. 2005
7 min.

»Laksemetoden« kunne man fristes til at kalde de bestræbelser læger, politikere og administratorer i Nordjyllands Amt lægger for dagen for at modvirke og udbedre manglen på læger i almen praksis. For når man ser på Nordjyllands situation, står det klart, at de svømmer mod strømmen. Præcis som laksen når den skal gyde.

I de næste årtier er lægemanglen i Danmark et generelt problem, og som yderamt er Nordjylland særlig udsat. Desuden har de en endnu ældre alderssammensætning end for landet generelt. Besværlighederne afspejler sig allerede i en rekordlav goodwill-vurdering, og i den kontaktbørs lægekredsforeningen oprettede for et halvt år siden. Her er 15 praksis til salg, mens fire købere har meldt sig. Desuden har en række praksis vist sig at være usælgelige, ligesom en række ydernumre og 0-praksiser står ubesatte.

Helt i stampe er situationen dog ikke. På det halve år kontaktbørsen har eksisteret, har den formidlet tre praksishandler.

Et andet lyspunkt er stigningen i antallet af ansøgere til amtets blokstillinger. Mens amtet i 1999 og 2000 havde svært ved at få besat sine årlige 10 blokstillinger i almen medicin har der i 2001 og 2002 været et tilstrækkeligt antal kvalificerede ansøgere. Endda så mange, at amtet nu tør følge Sundhedsstyrelsens anbefalinger og øge antallet af blokstillinger til i første omgang 14 for formentlig at udvide til 16 i år 2003.

Gydepladser

Den positive udvikling kan meget vel være et resultat af amtets og videreuddannelsesrådets målrettede bestræbelser på at rekruttere yngre læger til specialet, og fastholde deres tilknytning til faget og området.

- Allerede i 1999 indså vi, at vi måtte gøre noget ekstra for dem, der vil være speciallæger i almen medicin, og i den forbindelse ansatte vi en ekstra koordinator, så vi nu er tre. Jeg tror, de yngre læger lægger vægt på et godt renommé. At de føler, de bliver taget alvorligt, siger praktiserende læge Thomas Bjørnshave, der indtil for nylig var almen medicinsk uddannelseskoordinator i amtet, men nu har helliget sig den nyoprettede stilling som postgraduat klinisk lektor i almen medicin.

Fakta om videreuddannelsen i almen medicin i Nordjyllands Amt

For praksisreservelægerne:

  • Under turnus tilbydes ét ugekursus samt fire »returndays«

  • For bloklæger: Fire kursusdage årligt. Under ophold på sygehuset er der én praksisdag om måneden i den praksis reservelægen er tilknyttet.

  • For nye tutorlæger og nye vejledere på sygehusene: To dages introkursus.

  • For etablerede tutorlæger: Workshop én gang om året. Det forventes, at tutorlægerne deltager hvert 2. eller hvert 3. år.

  • Praksisreservelæger får et løntillæg på godt 2.000 kr. pr. mdr.

  • Amtet har været et af de første til at ansætte en postgraduat klinisk lektor.

Amtet har først og fremmest styrket indsatsen gennem øget kursusaktivitet. En aktivitet der starter allerede når amtets årligt 40 turnuslæger tilbringer deres halve år i praksis. Her får de i starten af forløbet et fem dages kursus, ligesom de mødes fire dage i løbet af det halve år til kursus og erfaringsudveksling.

- Det gælder om at friste dem. Derfor er det vigtigt, at turnusopholdet fungerer godt, fortæller Thomas Bjørnshave.

En spørgeskemaundersøgelse fra DSAM og P.L.O.'s rekrutteringsudvalg viser da også at 77 pct. af dem, der havde valgt at blive almenmedicinere, havde truffet valget efter et godt praksisophold i turnustiden. Modsat havde 36 pct. af dem, der fravalgte praksis, gjort det efter en dårlig oplevelse i turnustiden.

I blokstillingen får praksisreservelægerne fire hele kursusdage om året, udover de obligatoriske, centraliserede kurser. Samtidig mødes de jævnligt med deres »klassekammerater« der er placeret i andre praksis.

Men for at videreuddannelsen skal blive en god oplevelse, og være i stand til at tiltrække nye læger til faget, er det også vigtigt, at tutorlægerne og uddannelseskoordinatorerne er veluddannede og motiverede. Derfor har amtet iværksat en udpræget kursus- og netværksaktivitet for de forskellige lag af de læger, der står for uddannelsen af de yngre læger.

Desuden har amtet siden januar 2000 lagt godt 2.000 kr. pr. måned oven i lønnen til de yngre læger, der vælger en blokstilling i almen medicin.

Æggene klækkes

Og vist varmer lønforhøjelsen, mener Rikke Thostrup Nyborg, der startede i sin blokstilling som almen mediciner for godt et år siden. Men for hende personligt har lønforhøjelsen ikke haft indflydelse på specialevalget.

Allerede under studierne i Odense vidste hun, at det enten skulle være praksis eller onkologi. Lysten til praksis blev yderligere styrket under hendes turnus i Nordjyllands Amt, og efter en introduktionsstilling i onkologi var hun sikker i sit valg af almen medicin som sit speciale.

At det blev en blokstilling i Nordjylland skyldes først og fremmest, at familien allerede var etableret omkring Hjørring.

- Men jeg havde også hørt, at de havde nogle gode blokke, og at de tager godt hånd om os. Blandt andet fire kursusdage om året. Under min turnus var jeg på et introduktionskursus, som var ret godt, og det var med til at skabe interesse. Og så var jeg i en god praksis, fortæller hun.

I øjeblikket har Rikke Thostrup Nyborgs blokstilling ført hende til ortopædkirurgisk afdeling på Hjørring Sygehus. I de næste to år skal hun ture rundt på sygehuset, og i den periode er hun glad for at kunne bevare tilknytningen til sin praksis gennem én praksisdag om måneden, hvor hun kan følge nogle af sine patienter.

Mod havet - og hjem

Når det kommer til den sidste del af vejen mod at skaffe en ny generation af praktiserende læger til amtet, er bestræbelserne lidt mere uformulerede.

- Vi har ikke et glittet rekrutterings- og fastholdelsespapir. Det er jo et liberalt erhverv, og vi bliver først involveret, når fanden er løs, siger chefen for sygesikringen i Nordjyllands Amt, Christen Lyhne.

Og selvfølgelig kan man som lystfiskerne håbe på, at når først ynglen er udklækket på de stenede banker, vil de også igen og igen vende tilbage til fødehjemmet.

Fakta om ledige ydernumre i Nordjyllands Amt

I alt kunne 30 almenmedicinere umiddelbart få job i

Nordjyllands Amt per 27. maj 2002. Antallet fordeler sig

som følger:

  • 15 praksis til salg på lægekredsforeningens jobbørs.

  • 1 praksisplads ledig i Ranum - dvs. kompagnonen står med to ydernumre.

  • 1 praksisplads ledig i Nørager - dvs. kompagnonen står med to ydernumre.

  • 2 ydernumre i Hjørring er ubesatte (0-praksis)

  • 1 ledig puljelægestilling ledig i Ålborg.

  • 10 praksis har fået tilladelse til at optage aflastningskompagnoner eller etablere delepraksis - Nogle af dem har været uberørte i flere år.

Desuden udløses der senere på året to puljelægestillinger.

Men det kan jo også tænkes, at Fanden er løs, og det vil Christen Lyhne heller ikke helt afvise.

- Faktisk var vi nogle af de første, der brugte paragraf 77a i overenskomsten, siger han og henviser til en bestemmelse, der giver amtet forskellige beføjelser for at understøtte rekrutteringen af praktiserende læger.

Den aktuelle sag foregik for ca. tre år siden, hvor en praksis i Mou ikke kunne sælges. I stedet oprettede amtet den, og den nye læge kunne overtage den uden goodwill og skulle kun købe det udstyr amtet havde investeret i, og de fordelagtige vilkår gav faktisk hele ni ansøgninger.

- Så der sidder jo folk derude, der gerne vil ind i praksis, hvis økonomien bliver lidt mere overskuelig, siger Christen Lyhne.

At der »sidder folk derude« har amtets lægekredsforening netop dokumenteret. En spørgeskemaundersøgelse, som blev offentliggjort i foreningens blad NOLK viser, at amtets sygehuse beskæftiger i alt 40 almen medicinere. Af dem har de syv en forventning om at nedsætte sig i almen praksis, inden for de næste to år, 17 af dem kunne ikke tænke sig et liv i praksis mens 16 har svaret at det kunne »komme på tale«.

- I forhold til de 16 måske interesserede, har vi besluttet at tage det op på et samarbejdsudvalgsmøde, hvad vi kan gøre for at få fat i dem, siger Christen Lyhne.

Men da metoden fra Mou vakte bekymring hos de praktiserende læger, regner Christen Lyhne ikke med, at den umiddelbart kan gentages. Og formanden for praksisudvalget i amtet, Svend Åbom medgiver, at metoden er problematisk, blandt andet fordi den går ud over de øvrige lægers goodwill. Et beløb som mange regner med skal dække pensionen.

- Men jeg vil ikke sige, at vi ikke kan gøre det igen. Det kan jo blive nødvendigt, og vi kan meget snart komme i den situation. Risikoen er bare, at de øvrige praksis så bliver usælgelige, fordi de unge læger giver sig til at vente på, at amtet overtager praksis for dem, siger Svend Åbom.

Han er heller ikke sikker på at metoden fra Mou vil virke i dag.

- Vi har jo i forvejen ledig 0-praksis, hvor man kan komme ind uden at skulle lægge penge på bordet, og alligevel tjene en fuld løn, siger han.

Svend Åbom mener hellere amtet skulle satse på at oprette endnu flere blokstillinger, og hans klare indtryk er, at der er kvalificerede ansøgere nok til hele 18 stillinger.