Skip to main content

Lad os få et stærkt og uafhængigt lægemiddelinstitut

Formand for Lægeforeningen Mads Koch Hansen

17. aug. 2012
3 min.



En af sommerens gode nyheder er, at der tegner sig et politisk flertal for at oprette et uafhængigt lægemiddelinstitut. Alle detaljer er i sagens natur ikke på plads, men for Lægeforeningen er det et længe næret ønske, som måske nærmer sig virkelighed.

Set udefra er det både uforståeligt og uoverskueligt, at lægemidler vurderes og reguleres af et utal af organer. Der er mange aktører, f.eks. Institut for Rational Farmakoterapi (IRF), Medicintilskudsnævnet og regionernes Rådet om Anvendelse af Dyr Sygehusmedicin (RADS). Indkøbsorganisationen Amgros køber medicin til sygehusene og har stor indflydelse på, hvilken medicin lægerne har til rådighed. Dertil kommer de mange regionalt og lokalt forankrede lægemiddelkomiteer for sygehuse og almen praksis.

Samtidig lanceres nye lægemidler hele tiden, og at ordinere den rigtige medicin bliver stadig mere komplekst. Der er i høj grad brug for en muskuløs vagthund, der kan rådgive læger, politikere og sundhedsmyndigheder. Et nyt lægemiddelinstitut skal kunne give industrien kvalificeret modspil, og derfor giver det god mening at samle de eksperter, der kan gå i dybden med analyser af de forskellige lægemidler.

Der er brug for grundige, uafhængige vurderinger, så læger har det bedst mulige grundlag at vælge det helt rigtige lægemiddel på blandt de ofte mange, som tilbydes. I nogle tilfælde kan det være bedst ikke at behandle med medicin, mens det i andre vil stå klart, at en patient kan have stor gavn af et nyt, effektivt middel. Det overblik skal lægemiddelinstituttet give.

Det vil også være oplagt, at et nyt uafhængigt lægemiddelinstitut overtager driften af lægemiddelsitet promedicin.dk. Det er brugervenligt og af høj faglig standard, men signalet i, at det helt centrale opslagsværk for læger er ejet af lægemiddelindustrien, er simpelthen forkert. Patienter og læger skal kunne fæste lid til, at rådgivningen er helt uvildig, og det sikres bedst, hvis opslagsværket drives i uafhængigt regi.

Et nyt institut vil forhåbentlig også kunne bidrage til fælles kliniske retningslinjer, hvor der er brug for evidensbaserede oplysninger om, hvilke lægemidler der skal udskrives til patienterne i praksis og på sygehusene. Det er ikke altid, at patienten, som udskrives fra sygehuset, får recept på netop det lægemiddel, som Medicintilskudsnævnet eller IRF anser for at være det bedste valg. Sygehusene kan have fået stor rabat på lægemidler, hvis pris er helt anderledes høj, når patienten selv går på apoteket. En konsekvens er, at patienter skal gennem en omstilling til et nyt lægemiddel, som udskrives af egen læge.

Aktørerne er mange, og der skal tages hensyn til både effekt, økonomi og udvikling af nye lægemidler. Men det giver kun faglig mening, hvis de faglige anbefalinger for sygehuse og praksis er koordinerede. Det bør tænkes ind i politikernes overvejelser.

Forhandlingerne om næste års finanslov er i gang. For både patienter og læger vil det være et stort fremskridt, hvis det lykkes at få et fagligt stærkt lægemiddelinstitut allerede fra 2013.