Skip to main content

Læge og politikerkandidat: Det hele er blevet djøficeret

Anne Steenberger, as@dadl.dk

4. nov. 2013
2 min.

Niels Høiby, overlæge på Rigshospitalet, stiller op til Regionsrådet i Region Hovedstaden. Han vil have lægelig indsigt ind i de politiske beslutningsprocesser.

Mener du, at regionspolitikere har indflydelse – i så fald, hvilken?

»Regionspolitikerne skal godkende eller lave den politik om, som administratorerne lægger op til regionsrådet. Vi kan også selv formulere politik«.

Er det ikke en lidt utraditionel udlægning af det politiske arbejde, at det er embedsmændene, der formulerer politikken?

»Jo, men det hele er blevet djøficeret. Det gælder generelt, det er ikke bare regionsrådet, men også Folketinget, som domineres af unge scient.pol.ere eller andre uden andet end overfladisk indsigt i forholdene i sundhedsvæsenet«.

Hvad kan du som regionspolitiker (in spe) gøre?

»Se kritisk på det, de kommer med. Så man undgår tilfælde, som da man nedlagde Helsingør Sygehus, og der mangler sengepladser, hvilket der også vil gøre til næste vinter. I sådan et tilfælde kan de af os, der har indsigt, stille spørgsmål til den faglige begrundelse til en sådan en beslutning.

Jeg kan derfor kun opfordre mine lægelige kolleger til at stille op til regionsvalget. Der er virkelig mangel på folk, der ved noget om sundhedsvæsenet.

Det strander lidt på, at embedsmændene gerne vil have ro. Det tror de, at også politikerne gerne vil. Men for demokratiet er det ikke godt«.

Formelt er regionspolitikerne vel lægernes arbejdsgivere. Hvordan vurderer du, at lægerne betragter dem?

»Som meget, meget, meget fjerne. Som vi i almindelighed betragter EU-politikere. Det er med læger som med befolkningen i øvrigt: Man ved kun, hvem der er regionsformanden, resten er der ikke et øje, der kender. Det er værre, end det var med de gamle amter«.