Skip to main content

LÆGEDAGE - Ny servicelov: Nu får du feedback på indberetninger

Læger skal ikke længere være bekymrede for, hvad kommunen foretager sig, når der er sendt en indberetning. Nye regler, de færreste læger kender til, betyder, at kommunerne nu har pligt til at orientere lægen om iværksatte foranstaltninger. Hvis lægen altså selv spørger.

Lars Bo Axelholm, lars.bo.axelholm@gmail.com

13. nov. 2013
2 min.

“Hvad sker der på den anden side af Jerntæppet, når vi har skrevet en indberetning om fx mistanke om seksuelt misbrug af et barn? Havner vores bekymringer så i et stort sort hul?”

Under tirsdagens debatmøde om ‘Børn i Underdanmark’ var det tydeligt, at mange læger er dybt frustrerede over, at de ikke bliver orienteret om, hvad kommunen foretager sig i forhold til en indberetning:

“Har vi bare afleveret noget ind i et stort sort hul?” spurgte ordstyrer Lene Agersnap retorisk.

Nye regler, de færreste læger kender til, betyder, at der nu er mulighed for at blive orienteret om sagens videre forløb, fastslog Lisbet Zornig og politiassistent Ellen Agergaard, der begge deltog i debatmødet:

“Der er en kommet en ny paragraf, §155 b, stk.2 i Serviceloven, der siger, at kommunen skal orientere de fagpersoner, der kommer med underretningen, om, hvorvidt underretningen har ført til iværksættelse af en undersøgelse eller andre foranstaltninger," siger Ellen Agergaard.

“Og det skal vel at mærke ske inden for 24 timer,” supplerede Lisbet Zornig.

Bestemmelsen er ganske ny, så det er muligt, at det ikke er nået helt ud til kommunerne, pointerede Ellen Agergaard.

I forbindelse med den såkaldte Overgrebspakke er der udgivet en pjece, hvor man kan orientere sig om de nye regler.

Pjecen “Udveksling af oplysninger mellem kommuner, politiet og anklagemyndighed samt børnehuse” kan downloades fra socialministeriets hjemmeside, sm.dk.

“En anden interessant ny paragraf for læger, er Servicelovens §50C, der nævner, at myndigheder, politiet, kommuner og læger må udveksle informationer - også af rent private forhold, når det er nødvendigt af hensyn til barnets udvikling. Hvordan barnet går i skole, familieforhold, hele baduljen. Og det giver nogle gode muligheder for jer som læger. I kan gøre det uden familiens tilsagn, og den her bestemmelse går forud for jeres tavshedspligt,” siger Ellen Agergaard.