Skip to main content

LÆGEDAGE: PLO-formand: Vi er klar til flere unge læger

PLO vil øge antallet af uddannelsespladser og have alle landets KBU’ere gennem almen praksis.

Formand for Sundhedsudvalget i Danske Regioner Ulla Astman (S), tog positivt mod PLO-formand Christian Freitags forslag om flere KBU-læger i almen praksis. Men: "Der er mange hensyn", sagde hun. Foto: Claus Boesen.
Formand for Sundhedsudvalget i Danske Regioner Ulla Astman (S), tog positivt mod PLO-formand Christian Freitags forslag om flere KBU-læger i almen praksis. Men: "Der er mange hensyn", sagde hun. Foto: Claus Boesen.

Anders Heissel, ah@dadl.dk

11. nov. 2015
3 min.

I forsøget på at lokke flere ind i almen praksis er landets praktiserende læger klar til at slå dørene op på vid gab for flere unge læger. På Lægedages fællessession i dag onsdag, der handlede om rekruttering af praktiserende læger, havde PLO-formand Christian Freitag konkrete forslag med.

»Vi er klar til at øge antallet af uddannelsespladser og dermed uddanne flere praktiserende læger. Desuden tilbyder vi at øge antallet af KBU-læger i almen praksis fra 80 pct. til 100 pct. Det kan vi gøre med meget kort varsel og uden at få ekstra for det«, sagde Christian Freitag.

Umiddelbart er jo flere i almen praksis jo bedre, men der er også andre specialer som psykiatri og neurolog, som gerne vil have flere pladser, så der er mange hensyn. Ulla Astman (S), formand for sundhedsudvalget i Danske Regioner

Han begyndte med kort at konstatere, at antallet af praktiserende læger falder.

»Men fra nu af kommer der ikke mere klynk fra os. Nu kommer vi kun med bud på løsninger«.

Ud over at tage imod flere læger under uddannelse understregede Christian Freitag, hvor meget indholdet af uddannelsen adskiller sig fra yngre lægers uddannelse på sygehusene.

»Vi har mere tid til supervision og efteruddannelse, vi snakker kontinuerligt i løbet af arbejdsdagen med de unge læger. Og så spiser vi frokost sammen, hvor vi kan vende både faglige og sociale emner«, sagde Christian Freitag.

Aktuelt er lægemanglen, at der pr. 22. oktober i år er 117 ledige ydernumre, og ifølge Sundhedsstyrelsens lægeprognose falder antallet af speciallæger i almen medicin frem mod 2020 faktisk med 0,8 pct. Men samme prognose viser også, at fra 2020 vil det gå stærkt frem, og frem mod 2035 stiger tallet med næsten 30 pct., og dermed vil antallet af almenmedicinere gå fra 4.458 i 2012 til 5.732 i 2035.

Ulla Astman (S), regionsrådsformand for Region Nordjylland og formand for Sundhedsudvalget i Danske Regioner, var positiv over for forslaget:

»Umiddelbart er jo flere i almen praksis jo bedre, men der er også andre specialer som psykiatri og neurolog, som gerne vil have flere pladser, så der er mange hensyn. Desuden vil det koste flere penge for os, hvis vi skal have færre KBU’ere på sygehusene og dermed have flere speciallæger på vagt«, sagde Ulla Astman, der også slog fast, at selv om der aktuelt er huller i lægedækningen, så har alle danskere adgang til en praktiserende læge.

»Derfor er den geografisk skæve fordeling af læger et større problem end lægemangel er, for jeg holder fast ved det positive i, at prognoserne viser en stigning til almen medicin. Det ser altså lysere ud for almen praksis«, sagde Ulla Astman.