Skip to main content

Lægeerklæringer ikke underkendt

Journalist Dorte Jungersen - dj@dadl.dk

2. nov. 2005
2 min.

Med mellemrum er der kritiske røster fremme i pressen der mener at vide, at læger rundhåndet udsteder lægeerklæringer til tvivlsomt syge ansatte.

»Dommer underkender lægeerklæringer«, lød en af overskrifterne i dagspressen, da den faglige voldgift for nylig underkendte sygemeldinger fra tre medarbejdere på en vestsjællandsk institution, der i det samme tidsrum i december måned alle havde meldt sig langtidssyge.

Men modsat det, der er fremgået af pressen, er lægeerklæringerne i den aktuelle sag ikke blevet underkendt. Det mener i hvert fald Lægeforeningens Attestudvalg.

Skjult arbejdsnedlæggelse

Det var Børn og Unge fonden, som driver den private daginstitution, der indledte en faglig voldgift, efter at en dommerkendelse i februar bekræftede deres mistanke til, at der var tale om en skjult arbejdsnedlæggelse. Dommeren fandt det bl.a. påfaldende at sygemeldingerne alle lå inden for et meget kort tidsrum - syv dage.

Pædagogerne havde igennem længere tid beklaget sig over et dårligt arbejdsmiljø - herunder fremsatte de påstande om, at der i den vestsjællandske daginstitution var dårligere normeringer end i de kommunale institutioner.

Efter at den faglige voldgift i en 91 sider lang opmandskendelse har slået fast, at der var tale om en overenskomststridig arbejdsnedlæggelse - og Børne og Ungdomspædagogernes Landsforbund lokalt er blevet afkrævet en bod på 250.000 kr. - har sidstnævnte ønsket at rejse en debat om lægeerklæringer, som ifølge forbundsformand Bente Sorgenfrey ikke »sådan bare kan fejes af vejen«. Bl.a. med det argument, at det var tre forskellige læger, der havde udfærdiget lægeerklæringerne.

Flere læger har henvendt sig til Lægeforeningen, idet de følte sig pikerede over, at en dommer kunne drage en læges syn og skøn i tvivl. Men den debat er ifølge Attestudvalget overflødig, idet lægeerklæringerne netop ikke blev draget i tvivl i voldgiftssagen.

Opmanden baserede sin kendelse på bevisførelsen, hvoraf det fremgik, at der var tale om et koordineret forløb af sygemeldinger, hvor der kunne gøres et organisationsansvar gældende. Opmanden lagde til grund, at de sygemeldtes tilstand var som beskrevet i lægeerklæringerne. Dommeren antog, at pædagogernes medvirken i en ulovlig aktion har haft betydning for den helbredstilstand, som de ifølge lægeerklæringerne befandt sig i ved udstedelse af attesterne.

I den aktuelle sag har formanden for Lægeforeningens Attestudvalg, Ole Eckhardt Poulsen, endvidere gjort det klart, at lægeerklæringer ikke udtrykker endegyldige sandheder, men bygger på patientens oplysninger.