Skip to main content

Lægeforening: Satspuljemidler giver ikke nødvendig klinisk viden om cannabis

Politisk aftale om fordelingen af knap en halv milliard kroner fra satspuljen over de næste fire år. Der er ris og ros fra Lægeforeningen.

Anne Steenberger, as@dadl.dk

3. nov. 2017
5 min.

Partierne bag satspuljeaftalen afsætter fem millioner kroner til øget viden om brug og effekt af medicinsk cannabis.

Faktaboks

Fakta

Det får ikke Lægeforeningen til at klappe i hænderne:

”At der er afsat fem mio. kr. til det, er det svært at have noget imod. Men der er jo ikke tale om klinisk forskning, fremgår det af aftalen, og det er jo det, som der brug for. De fem mio. kr. kommer ikke til at ændre ved, at man fra politisk hold er ved at introducere et stof i befolkningen uden at reelt at kende virkning og bivirkninger”, siger Lægeforeningens formand, Andreas Rudkjøbing.

Han er mere positiv overfor andre dele af aftalen, der giver solide beløb til børne- og ungdomspsykiatri. Blandt andet skal næsten 215 mio kr bruges til at afprøve en fremskudt regional funktion i børne- og ungdomspsykiatrien. Funktionen skal styrke den tidlige indsats over for børn og unge, der viser tegne på en psykisk lidelse. Tanken er at det nu kan foregå tæt på barnets eller den unges vante omgivelser.

”Det er kæmpe behov for at styrke denne del af sundhedsvæsenet. Samtidig giver det rigtig god faglig mening med en fremskudt indsats fra sygehusene - i tæt samarbejde med kommunerne - for børn og unge”, siger Andreas Rudkjøbing.

Udgående hjælp til børn og unge med psykiske lidelser er et tiltag, som Lægeforeningen specifikt har efterlyst, påpeger Andreas Rudkjøbing og siger:

”Derfor vi er naturligvis glade for, at det er lyttet i denne sag. Det er af stor betydning for børn og unge med psykiske sygdomme at få den rigtige hjælp så tidligt som muligt. Men det er klart, at det ikke kun bør være en indsats i en kort årrække. Der er brug for, at politikerne derefter følger op på de gode resultater med de nødvendige driftsmidler til denne indsats.”

Læs også leder: Et uansvarligt eksperiment med patienternes helbred