Skip to main content

Lægeforening: Ny kræftplan glemmer voksne rygere

Danmark skal have sin første røgfri generation i 2030. God idé, mener Lægeforeningen, men planen glemmer de voksne rygere.

Christine Løvgren Spanggaard, cls@dadl.dk

25. aug. 2016
2 min.

Regeringen har netop offentliggjort kræftplan IV, der blandt andet har som målsætning at de børn, der fødes i dag aldrig begynder at ryge.

»Alt for mange børn og unge begynder at ryge. Det skal vi gøre noget ved. Og hvis vi kan nå målet om, at ingen af de børn, som fødes i dag, ryger i 2030, er vi kommet rigtig langt i forhold til at forebygge nye kræfttilfælde. Derfor håber jeg, at der vil være opbakning til at gennemføre initiativerne i kræftplanen, der skal sende et tydeligt signal om, at børn og rygning ikke hører sammen, og forebygge, at unge bliver rygere«, siger Sundhedsminister, Sophie Løhde, i en pressemeddelelse.

Regeringen lægger op til at tage et kig på rygeloven, så elever på erhvervsskoler ikke må ryge på skolens område. Det er allerede gældende på gymnasierne. Samtidig skal der være ekstra fokus på, at børn under 18 år ikke udsættes for røg og kan blive fristet. Regeringen er derfor parat til at diskutere røgfri skoletid og vil indgå partnerskaber med erhvervslivet for at sikre, at mindreårige ikke kan købe tobak i butikkerne.

Gode idéer, mener Lægeforeningen, som dog savner en strategi for, hvordan man kan få flere voksne danskere til at holde op med at ryge og dermed forebygge kræft.

»En effektfuld kræftplan er en plan, hvor forebyggelse fylder meget. Der, hvor det virkelig kan rykke noget i forhold til at sænke antallet af danskere, som bliver ramt af kræft, er på forebyggelsesdelen. Her tænker jeg særligt på rygning, som er en af de største dræbere, når det gælder kræft. Det er positivt, at planen har fokus på, at børn og unge ikke begynder at ryge, men det er uambitiøst med et så snævert perspektiv, når vi nu ved, at mere end halvdelen af voksne rygere ønsker at kvitte smøgerne«, siger Andreas Rudkjøbing, formand for Lægeforeningen i en pressemeddelelse.

»Det kunne eksempelvis være at tage tobak ned fra hylderne i butikkerne og gøre det usynligt. En anden mulighed er at sætte afgiften på tobak op. Sundhedsstyrelsen peger jo på, at højere pris på tobak medfører et fald i efterspørgslen på tobak og dermed et fald i andelen, der ryger«, siger Andreas Rudkjøbing.

En pointe som Sophie Løhde blev forelagt til dagens pressemøde, hvor hun svarede »jeg har ikke noget religiøst forhold til afgifter«, og gelejdede forslaget videre til de kommende forhandlinger omskattereformen.