Skip to main content

Lægeforening: Sådan får vi 400-600 flere læger ud i almen praksis på kort tid - uden tjenestepligt

Lægeforeningen har fremlagt seks forslag til løsning af lægemanglen. Forslagene vil have hurtig effekt og vil samtidig sikre flere praktiserende læger på den lange bane, siger formand Andreas Rudkjøbing.
Seks konkrete forslag skal få flere læger til at finde vej ud til lægehusene. Arkivfoto: Colourbox
Seks konkrete forslag skal få flere læger til at finde vej ud til lægehusene. Arkivfoto: Colourbox

Ditte Damsgaard og Marianne Fajstrup

19. aug. 2019
4 min.

Op mod 600 flere årsværk tilført almen praksis i løbet af kort tid. Det vil være effekten af seks konkrete forslag fra Lægeforeningen til at afhjælpe den akutte mangel på praktiserende læger uden at indføre den tjenestepligt på et halvt år for alle nyuddannede læger, som var en del af Socialdemokratiets sundhedsudspil før valget.

»Lægemangel i primærsektoren er et centralt punkt for Socialdemokratiet, og de har foreslået tjenestepligt. Det er vi stærkt modstandere af, og det vil ikke løse udfordringerne. Derfor er vi kommet med alternative forslag til at løse problemet«, siger Lægeforeningens formand, Andreas Rudkjøbing.

Baggrunden for forslaget er den truende mangel på praktiserende læger. 1,8 millioner danskere bor i et såkaldt lægedækningstruet område, hvor mange praktiserende læger nærmer sig pensionsalderen, og mange har lukket for tilgang af nye patienter.

»Vi ser en massiv lægemangel i almen praksis, og vi har nu formuleret vores bud på, hvordan man kan sørge for at få arbejdskraft ud i almen praksis – også på den korte bane«, siger Andreas Rudkjøbing.

Her er de seks forslag og deres beregnede effekt:

  1. Fasthold ældre praktiserende læger i lægedækningstruede områder, 20-80 årsværk.

  2. Tiltræk almenmedicinere fra sygehuse til almen praksis, 40-80 årsværk.

  3. Pulje til støtte ved ansættelse af praksispersonale og udbedring af lokaler i lægedækningstruede områder, 40-160 årsværk.

  4. Omlægning af hoveduddannelsen i almen medicin giver flere hænder i almen praksis, 150-185 årsværk.

  5. 100 ekstra hoveduddannelsesforløb kan betyde op til 200 ekstra årsværk i almen praksis, 160-200 årsværk.

  6. 200 ekstra introforløb kan betyde op til 100 ekstra årsværk i almen praksis, 66-100 årsværk.

For alle punkter gælder, at de kan få effekt inden for 1-2 år. Hele forslaget kan læses her

Løsning uden tjenestepligt

Beregnet effekt af de seks forslag.

Lægeforeningens seks forslag skal skaffe flere praktiserende læger uden brug af tvang og tjenestepligt. Hvis de ældre læger kunne overtales til at blive et par år mere i deres praksis, ville man kunne sikre op til 80 ekstra årsværk, viser Lægeforeningens beregninger. Desuden rummer de seks forslag 200 nye introduktionsstillinger og 100 nye hoveduddannelsesstillinger i almen medicin og en omlægning af hoveduddannelsen, så lægerne bruger mindre tid på sygehusene og mere tid ude i almen praksis.

Derudover skal der oprettes en pulje til at støtte lægeklinikkerne i at ansætte praksispersonale, så de praktiserende læger kan ansætte flere sygeplejersker og lægesekretærer, ligesom der skal åbnes for adgang til at søge om statslig støtte til at udvide klinikken med flere lokaler. Begge tiltag kræver, at lovgivningen ændres, og på forhånd er regionerne skeptiske over for den del af planen:

»Det handler jo om at give nogle mennesker en højere indtægt, og så tvivler jeg på, at det kan gøres lovligt«, siger Bo Liebergren (V), næstformand i Lønnings- og Takstnævnet i Danske Regioner, til Jyllands-Posten. På de øvrige punkter er han positivt indstillet over for de seks forslag.

Merudgifter uanset løsning

Professor i sundhedsøkonomi Kjeld Møller Pedersen, Syddansk Universitet, er heller ikke en fortaler for tjenestepligten.

»De seks forslag fra Lægeforeningen er i substansen væsentlig bedre end forslaget om tjenestepligt, som ikke sikrer en varig effekt«, siger professoren til Jyllands-Posten. Han er enig med Lægeforeningen i, at de seks forslag vil give hurtigere effekt, men understreger også, at ingen af forslagene er gratis – der skal tilføres flere ressourcer.

Det gælder dog også for de nuværende indsatser for at afhjælpe lægemanglen, at de er forbundet med ekstraudgifter. PLO har beregnet, at udbuds- og regionsklinikkerne har kostet 30 millioner kroner mere i 2018, end hvis alle 120.000 patienter i ordningerne i stedet havde været i traditionelle lægeklinikker. Udgiften pr. patient er ifølge PLO 12 procent højere pr. patient i udbudsklinikkerne og 57 procent højere i regionsklinikkerne sammenlignet med patienter i lægeklinikker, der drives efter overenskomsten med PLO. Læs hele analysen her.

Lægeforeningens formand, Andreas Rudkjøbing, havde de seks forslag med til sundhedsminister Magnus Heunicke, da de tidligere denne måned mødtes for at tage hul på samarbejdet.

»De seks forslag er Lægeforeningens bud på at få løst de udfordringer, som Socialdemokratiet beskriver. Jeg forventer, at ministeren kigger på dem og indkalder os til flere drøftelser. Vi er enige i problemstillingen, nu skal vi finde løsningerne«, sagde Andreas Rudkjøbing. Sundhedsministeren har kvitteret for »gode forslag«, men vil derudover ikke endnu sige, om tjenestepligten er taget af bordet eller stadig er en del af den løsning, Socialdemokratiet ønsker. Både Radikale Venstre og SF er imod tjenestepligten, men den er ikke nævnt i det politiske forståelsespapir mellem S-regeringen og dens støttepartier.