Skip to main content

Lægeforening: Sundhedsministeren er på vej med ankenævn

På Lægemødet i Aalborg kunne formand Andreas Rudkjøbing med tilfredshed fortælle, at sundhedsministeren omsider er klar til at gå videre med et ankenævn for tilsynssager.
Andreas Rudkjøbing aflægger sin mundtlige formandsrberetning ved Lægemødet 2019. Foto: Palle Peter Skov.
Andreas Rudkjøbing aflægger sin mundtlige formandsrberetning ved Lægemødet 2019. Foto: Palle Peter Skov.

Marianne Fajstrup, mfa@dadl.dk

9. apr. 2019
3 min.

Lægeforeningen byder det velkommen, at sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) har spillet ud med et lovforslag om et ankenævn for visse tilsynssager videre, så læger forventeligt kan få den mulighed for at klage over tilsynsafgørelser, som Lægeforeningen har efterlyst.

"Det er vigtigt for vores retssikkerhed, at vi kan klage over særligt indgribende afgørelser," sagde formand for Lægeforeningen, Andreas Rudkjøbing i sin mundlige beretning på Lægemødet. Han har så sent som i sidste uge efterspurgt det længe lovede ankenævn - og umiddelbart efter sin beretning på Lægemødet kunne han fortælle, at sundhedsministeren er klar til at fremsætte et lovforslag om et ankenævn.

Vi er langtfra i mål. Vi har endnu ikke fået et reformeret tilsyn. Et tilsyn, der først og fremmest har fokus på at fremme patientsikkerheden Andreas Rudkjøbing, formand for Lægeforeningen

"Det har været længe undervejs. Nu håber jeg, det kører glat igennem Folketinget med tilslutning fra alle partier. Helst før et valg og ellers efter. Der er ingen tid at spilde,” siger han om nyheden og lovede desuden:

"Lægeforeningen fortsætter kampen for et bedre tilsyn."

Tilsynet fylder meget for lægerne

Styrelsen for Patientsikkerhed og lægers retssikkerhed ved tilsyn tog dagsordenen næsten fra åbningen af Lægemødet i Aalborg, hvor formanden i sin beretning sagde:

"Sidste år fyldte Svendborg-sagen og Styrelsen for Patientsikkerheds meget aggressive linje i tilsynet med læger meget. Sundhedsministeren præsenterede sidste år – efter at have lyttet til Lægeforeningen - sin såkaldte tillidspakke. Den havde en række forslag til forbedringer af myndighedernes tilsyn med læger. Nogle af elementerne fra tillidspakken er blevet til virkelighed – og tak for det. Men vi er langtfra i mål. Vi har endnu ikke fået et reformeret tilsyn. Et tilsyn, der først og fremmest har fokus på at fremme patientsikkerheden," lød det fra Andreas Rudkjøbing på talerstolen til Lægemødet.

Og tilsynet var emnet for den allerførste på talerlisten ved den efterfølgende debatm Helene Westring Hvidman fra Yngre Læger:

"Et af vores største problemer for lægerne er udbrændthed. De oplever, at de er pressede med opgaver, og at der ikke tillid til dem. Vi er samtidig under pres fra et tilsyn, og det pres konsolideres af manglende handling fra ministeriets side ift. at etablere ankenævn osv. Den utryghed, der hersker blandt kolleger, resulterer i defensiv medicin. Ligesom faglig stærk ledelse giver et bedre udkomme for patienter, så ved vi også, at udbrændthed blandt læger - og dermed læger der behandler defensivt - det er skadeligt for patienterne," sagde hun.

Andreas Rudkjøbing gav hende ret i, at stramningen af tilsynet har haft store konsekvenser for lægerne - og dermed for samfundet.

"Jeg håber, vi kan tale om, hvad der sker, når man tipper balancen over i et stærkt individ-fokus i tilsynet. Hvad sker der med patientsikkerheden - hvordan sikrer vi åbenhed om fejl, når sanktionerne skærpes?," spurgte han

"Selvfølgelig skal man kunne tage en læge ud af arbejdet, hvis vedkommende er farlig. Men vi skal se på, hvad stramningen af tilsynssystemet har haft af følger. Lovpakken, der sænkede barren for sanktioner, blev vedtaget på baggrund af især de forfærdelige sager med psykiatere i Midtjylland. Men det ikke var mangel på lovgivning, som betød at de her psykiatere kunne arbejde videre. Det var mangler i tilsynet, så det hænger ikke sammen, at man skærpede lovgivningen," lød det fra Lægeforeningsformanden.

Der er dog også et enkelt hår i suppen, når Lægeforeningen skal vurdere det samlede udspil om et ankenævn for visse tilsynssager, nemlig finansieringsmodellen:

”Jeg ville have foretrukket, at Sundhedsministeriet selv havde fundet alle pengene til et ankenævn. Den nuværende model med delvis brugerfinansiering er ikke groet i vores have. Den vil vi arbejde for at få ændret,” slår han fast.