Skip to main content

Lægeforeningen: Arbejdsgruppe går ikke langt nok i habilitetsspørgsmål

Lars Igum Rasmussen, lar@dadl.dk

1. mar. 2013
3 min.

Habilitet  

Det skal være slut med, at læger, der har forskningssamarbejde eller holder lidt foredrag betalt af medicinalindustrien samtidig med, at de rådgiver offentlige myndigheder, råd og nævn bliver hængt ud i medierne.

Det mener Lægeforeningen.

Udmeldingen kommer efter af en ministeriel arbejdsgruppe, der har set på lægers samarbejde med industrien, netop har offentliggjort dens anbefalinger:

»Det er vigtigt, at der fremadrettet ikke må kunne sættes spørgsmålstegn ved lægers habilitet, når de rådgiver myndigheder, videnskabelige selskaber, lægemiddelkomitéer eller andre institutioner, som giver anbefalinger om brug af lægemidler eller medicinsk udstyr«, siger Mads Koch Hansen.

Lægeforeningen er ikke tilfreds med de anbefalinger, som den arbejdsgruppe, ministeren har netsat, netop er kommet med. Habilitetserklæringer skal eksempelvis være udfyldt, inden en læge deltager i et nævn.

Se på NICE

Fint nok siger Lægeforeningen, men ikke langt nok.

Lægeforeningen kræver derfor, at Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse går længere end arbejdsgruppen anbefaler og udarbejder en præcis og konkret vejledning om habilitet, så myndigheder, videnskabelige selskaber og andre aktører har helt klare retningslinjer for det gode samarbejde, når en læge rådgiver myndigheder og andre aktører samtidig med, at de har relationer til medicinal- og medicoindustrien.

»Man kan med fordel vende blikket mod Storbritannien og lade sig inspirere af National Institute of Health and Clinical Excellence (NICE), som stiller helt specifikke og skrappe krav til læger i rådgivende organer«, siger Mads Koch Hansen.

Lægeforening: Dette er kernen

Ifølge Lægeforeningen er dette kerneområdet, når det handler om troværdighed og habilitet.

Glem alt om aktiebesiddelser og læger i advisory boards i industrien.

Læger, der rådgiver myndigheder til de kliniske retningslinjer, der sidder i Kræftstyregruppen eller rådgiver Rådet for Anvendelse af Dyr Sygehusmedicin, har en langt større indflydelse på øvrige lægers ordinationsvalg. Og derfor skal regler for, hvordan habilitet sikres skal dokumenters i en vejledning fra ministeriet.

»Vi har kæmpet for, at dette kommer med, for ellers kommer man ikke den mistænkeliggørelse af dygtige læger til livs, som nogle ind i mellem oplever. Men vi har oplevet myndighederne er en kende fodslæbende på dette, uden jeg forstår hvorfor,« siger Mads Koch Hansen.

Ifølge Lægeforeningen praktiserer hverken regioner, kommuner og statens myndigheder sådan en habilitetshåndhævelse i ret mange tilfælde i dag. Derfor kan der opstå mistillid.

»Det skal håndteres fremadrettet,« siger Mads Koch Hansen.

»Det vil være oplagt, at arbejdet med vejledningen foregår i regi af den task force, som regeringens arbejdsgruppe foreslår, at Sundhedsministeriet nedsætter for at følge de nye regler,« siger han.

Lægeforeningen fastslår igen, at den ikke mener, at læger, der skal være formænd for råd og nævn, må have nogen samarbejdsrelationer til industrien. Disse ”industrifri” læger skal være garant for, at habilitet bliver gennemgået og håndhævet i forhold til mødets øvrige medlemmer. Så det ikke blot bliver papir med habilitetserklæringer, der ligger i en skuffe og samler støv.

FAKTABOKS

Sådan skal lægers habilitet sikres – arbejdsgruppens anbefalinger:

Procedure for offentlige myndighder mfl.

Ved hver nedsættelse af arbejdsgrupper, udvalg mv. med repræsentation af læger mv. indhentes habilitetserklæringer – inden udpegning eller ansættelse til opgaven.

Offentliggørelse af udfyldte habilitetserklæringer (evt. fritagelse ved offentlige udbud)

Etablering af en procedure til håndtering af habilitetsproblemer

Løbende opfølgning – med opdatering af habilitetserklæring, præcisering af formandens ansvar og det enkelte medlems ansvar mv.

Anbefalede pligter for læger, tandlæge, aportekere og andre med offentlige hverv/opgaver

Udfylde habiltetserklæring – ærligt, fyldestgørende og loyalt

Løbende opfølgning – med opdatering af habilitetserklæring mv

Gøre opmærksom på eventuelt interesssekonflikt

Kilde: ”Forslag til regulering af sundhedspersoners samarbejde med lægemiddel- og medicovirksomheder”