Skip to main content

Lægeforeningen efterlyser en plan for vaccination af sundhedspersonalet

Læger har brug for en plan for, hvornår de kan blive vaccineret, siger Lægeforeningens formand. Både læger og mange borgere vil formentlig sige ja til at blive vaccineret med AstraZeneca-vaccinen, hvis det bliver frivilligt, mener hun.

Foto: Lars Just.
Foto: Lars Just.

Ditte Damsgaard, dd@dadl.dk

16. apr. 2021
3 min.

At AstraZeneca-vaccinen er dømt ude har først og fremmest betydning for de mange sundhedspersoner, der var gået i gang med at blive vaccineret og havde fået første stik eller var blevet visiteret til vaccination.

Det siger Camilla Rathcke, formand for Lægeforeningen.

»Der er sundhedspersonale, som slet ikke er vaccineret endnu, men som burde være blevet det for længst. De er faldet imellem stolene, fordi de var syge med COVID-19 eller nyligt havde været det, da deres arbejdsplads fik vaccinationstilbuddet i første omgang, er vendt tilbage fra barsel eller netop blevet ansat. Og det gælder især det personale, der reelt arbejder med COVID-19-patienter. Dem har vi et særligt fokus på. De bør vaccineres snarest muligt og ikke vente på en aldersvaccinationsplan. De skal have tilbud om en anden vaccine nu«.

På pressemødet onsdag sagde Søren Brostrøm, direktør i Sundhedsstyrelsen, at risikoen for alvorlige, sjældne bivirkninger ved AstraZeneca-vaccinen er 1:40.000, og derfor bremser Sundhedsstyrelsen nu vaccinen i Danmark.

»Vaccinationerne blandt sundhedspersonalet har stort set været sat på bero, siden man satte AstraZeneca-vaccinen på pause. Det vil sige, at der ikke er leveret vacciner til hospitaler mhp. at vaccinere personalet. Derfor står vi nu et sted, hvor vi forventer, at vaccinationerne i gruppe 4 kommer i gang igen, men med en anden vaccine«.

Alle skriger på vacciner. Er det ikke forståeligt, at lægerne må vente lidt – det er jo en ekstraordinær situation, at en vaccine udgår af planen?

»Det har hele tiden været vores holdning, at vaccinationsplanen skulle gå på to ben. Man skulle starte med de ældste og andre borgere med størst risiko og samtidig vaccinere sundhedspersoner. Både for at undgå udbredt smitte, der ville lægge sundhedspersoner og dermed sundhedsvæsenet ned, men selvfølgelig også fordi smitte kan sprede sig til patienter via sundhedspersonalet. På grund af den seneste måneds AstraZeneca-pause har vaccinationerne af sundhedspersoner stået i stampe. Nu må det være på sin plads at få vaccineret sundhedspersoner færdig. De læger, sygeplejersker, social- og sundhedsassistenter med videre, som håndterer COVID-19-patienter, skal selvfølgelig vaccineres, men det skal også andre sundhedspersoner, der lever op til kriterierne fra Sundhedsstyrelsen, f.eks. personer med øget risiko for smitte fra de procedurer, de foretager, eller sundhedspersoner, der varetager særligt kritiske eller højtspecialiserede funktioner. Det skal Sundhedsstyrelsen levere på«, siger Camilla Noelle Rathcke.

»Indtil nu er den vaccinationsplan fulgt, som Sundhedsstyrelsen har lagt – dog med lidt udfordringer ift. vaccineleverancerne, pauseringen af AstraZeneca-vaccinen og ikke mindst tempoet for vaccination af gruppe 4. Men vi har også haft det princip, at vi fik overstået hver gruppe, inden vi gik videre. Sundhedsstyrelsen har kriterier for, hvem i gruppe 4 der skal vaccineres. Det er heller ikke alle sundhedspersoner, der nu og her skal have vaccinen. Men ikke mindst de sundhedspersoner, der håndterer COVID-19-patienter, skal selvfølgelig have vaccinen«.

Hvad gør Lægeforeningen for at imødekomme lægernes frustration over manglende vacciner?

»Vi har efterspurgt dialog og tydelighed fra Sundhedsstyrelsen om planen for vaccination af sundhedspersoner, og vi er fredag inviteret til et møde om det sammen med andre organisationer. Vi forventer en klar melding og en vaccinationsplan, der hurtigt bliver sat i værk«.

Ugeskrift for Læger arbejder på at få en kommentar fra Sundhedsstyrelsen.

Læs også:

Frivilligliste til AstraZeneca er ikke helt urealistisk