Skip to main content

Lægeforeningen: Fremtidens læger skal afspejle befolkningen

Lars Igum Rasmussen, lar@dadl.dk

16. sep. 2011
2 min.

Alt for mange læger kommer ind på medicinstudiet via kvote 1. For en god læge kræver kvalifikationer, som man ikke kun får med fingeren oppe i gymnasietiden. Det mener Lægeforeningens formand Mads Koch Hansen.

Samtidig fører den nuværende ordning - hvor de fleste læger optages på universitetet via kvote 1 - til, at to ud af tre kommende læger er kvinder.

På Syddansk Universitet er halvdelen af de medicinstuderende optaget via kvote 2, og det har sikret en mere jævn kønsfordeling. I år har studiet optaget 46 procent mænd via kvote 2, som modvægt til de 32 procent mænd, der er kommet ind via kvote 1.

Det er positivt, at kønsfordelingen på medicin ikke bliver for skæv, for fremtidens læger bør afspejle befolkningen så meget som muligt, mener Mads Koch Hansen:

»Jeg ser det bestemt ikke som et problem, at vi får flere kvindelige læger fremover. Det er kun godt, at der er kommet flere kvinder med. Men det er samtidig vigtigt, at vi som fag er i kontakt med hele befolkningen, og at vi i fremtiden har en bred variation af læger - både med hensyn til køn og kompetencer«, siger han til Politiken.

»Lægestudiet skal selvfølgelig tiltrække mange studenter med de højeste gennemsnit. Men efter tiden på universitetet venter der en virkelighed med mange krav til, hvad læger skal kunne. Det er derfor vigtigt at rekruttere studerende med forskellige kompetencer og baggrunde - en medicinstuderende kan sagtens være studieegnet uden at have et gennemsnit på over 10«, siger han.

Det massive fokus på karakteren, der ikke var årtier tilbage, selekterer ifølge formanden en masse potentielt dygtige, omsorgsfulde og empatiske forskere og læger fra. Alene fordi de i gymnasietiden ikke opførte sig på en måde, der honoreres med de højeste karakterer.

Frafaldet på kvote 1 er dobbelt så stort i Odense som på kvote 2.

Læs fokus om feminisering af lægefaget i det kommende nummer af Ugeskrift for Læger.