Skip to main content

Lægeforeningen: Manglen på værnemidler kræver benhård prioritering og nye løsninger

Det er dybt foruroligende, at der er opstået en tiltagende mangel på værnemidler til sundhedsprofessionelle, siger Lægeforeningen, der giver myndighederne ansvaret for at prioritere.

Skærmbillede fra Rigshospitalets instruktionsvideo om korrekt iklædning og aftagning af værnemidler mod dråbesmitte. Rigshospitalet Infektionshygiejne.
Skærmbillede fra Rigshospitalets instruktionsvideo om korrekt iklædning og aftagning af værnemidler mod dråbesmitte. Rigshospitalet Infektionshygiejne.
23. mar. 2020
2 min.

Søndag meddelte Lægemiddelstyrelsen, at der var risiko for forsyningssvigt og opfordrede sundhedsansatte til at spare på værnemidlerne: Risiko for forsyningssvigt: Spar på værnemidlerne

Af hensyn til både patienter og personale er det afgørende, at myndigheder og regeringen giver indsatsen for at skaffe tilstrækkeligt med værnemidler mod coronavirus den allerhøjeste prioritet og tænker i nye løsninger, skriver Lægeforeningen, der understreger, at lægers og andre sundhedspersoners sikkerhed er en forudsætning for en effektiv indsats mod coronaudbruddet:

Effektiv beskyttelse af læger, social- og sundhedsassister, sygeplejersker og andre faggrupper er af afgørende betydning for, at sundhedsvæsenet kan give patienterne den bedste mulige behandling og beskyttelse mod coronavirus, skriver Lægeforeningen i en pressemeddelelse

»Vi ser med stor alvor på, at der nu er tiltagende og kritisk mangel på værnemidler mange steder i sundhedsvæsenet på grund af problemer med leverancer fra især udlandet. Det er vores opfattelse, at myndighederne tager det alvorligt og allerede har iværksat en indsats for at skaffe leverancer. Det er der i den grad brug for. At skaffe den nødvendige beholdning bør have den allerhøjeste prioritet«, siger Andreas Rudkjøbing, formand for Lægeforeningen.

Sundhedsmyndighederne har ansvar for at prioritere

Han peger på, at sundhedsvæsenet står i en helt ekstraordinær situation, hvor det er nødvendigt at tænke kreativt og hurtigt, eventuelt ved at afklare om det er fagligt muligt at genbruge visse værnemidler efter desinficering eller bruge værnemidler, som almindeligvis anvendes i andre brancher.

»Der er brug for, at de masker og andre værnemidler, som trods alt er til rådighed, anvendes der, hvor de gør størst nytte. Det er Sundhedsstyrelsens og Lægemiddelstyrelsens ansvar løbende at opdatere retningslinjerne for, hvordan det sker bedst mulig, og de skal naturligvis fortsat følges«, siger Andreas Rudkjøbing.

Lægeforeningen opfordrer desuden regeringen til få større politisk fokus på det tiltagende problem med mangel på værnemidler i EU.

»EU bør forholde sig aktivt til, at lande som Danmark, der kun i begrænset omfang producerer værnemidler til sundhedsvæsenet, står i en svær situation. Der er brug for større intern solidaritet i denne situation«, siger Andreas Rudkjøbing.

OVERBLIK: Læs alle artikler om coronavirus på Ugeskriftet.dk