Skip to main content

Lægeforeningen: Sådan sikrer man bostederne

I alt otte foreninger, råd og selskaber står bag et fælles udspil til, hvordan beboere og personale sikres på de bosteder, som huser psykisk syge.

Bente Bundgaard, bbu@dadl.dk

22. mar. 2017
4 min.

”Specialiserede psykiatriske afdelinger” og ”bedre botilbud”. Det er recepten fra i alt otte social- og sundhedsfaglige aktører på området til, hvad der kan erstatte det nu tilbagetrukne regeringsforslag om særligt sikre socialpsykiatriske bosteder. Blandt de otte selskaber, foreninger og råd mm er Lægeforeningen, Dansk Psykiatrisk Selskab og Danske Patienter.

Baggrunden var et antal meldinger om vold og ligefrem drab på de eksisterende bosteder. Men i stedet for det nu droppede forslag opfordrer forslagsstillerne til, at der oprettes nye, regionale psykiatriske hospitalsafdelinger, som skal være beregnet til ”særligt udsatte psykisk syge med alvorligt misbrug”.

”Der er i de nuværende socialpsykiatriske rammer ikke tilstrækkeligt gode tilbud til denne gruppe. Det afgørende kriterie for indlæggelse er, om patienten vurderes at have gavn af indlæggelsen på den specialiserede psykiatriske afdeling”, står der i de ottes oplæg.

De otte fremhæver en model. Nemlig afdeling M på psykiatrisk center Sct. Hans, som behandler denne patientgruppe medicinsk samt med kognitiv miljøterapi.

Ideen forudsætter et tæt samarbejde mellem regioner og kommuner. Der skal være ”gensidige fælles forpligtelser”, mellem de to sektorer, fremgår det af oplægget, så de sociale og sundhedsmæssige indsatser kan koordineres i et sammenhængende forløb, der skal lede patienten tilbage til hverdagen ”så skånsomt og kontinuerligt som muligt”, som det formuleres.

Der skal skabes sammenhængende forløb, så patienten efter behandling på en psykiatrisk afdeling kan få plads på et botilbud med ressourcer og kompetencer til at yde den rette hjælp. Det håber jeg, at partierne er enige med os og regionerne i. Andreas Rudkjøbing, formand for Lægeforeningen

Forskel på bosteder

Bag udtrykket ”bedre bosteder” gemmer sig et ønske om et generelt kvalitetsløft af de eksisterende socialpsykiatriske bosteder.

Det skal bl.a. ske ved at differentiere, så psykisk syge med forskellige behov også får tilbudt tilsvarende forskellige bosteder. Det kan f.eks. være stoffrie botilbud eller nogle, der bedre kan rumme misbrug, fremgår det af oplægget.

Ikke mindst skal der ifølge forslagsstillerne oprettes en række højtspecialiserede botilbud – gerne ét i hver region – beregnet på borgere med ”særligt komplekse psykosociale vanskeligheder, der ud over deres alvorlige psykiske sygdom også har et misbrug af alkohol/stoffer”.

Også her rummer oplægget modeller: Botilbuddet Orion, som drives af Region Hovedstaden, og Tuesten Huse, som drives af Aarhus Kommune.

Desuden lægger forslaget op til, at kommuner og regioner i fællesskab kan drive sådanne højtspecialiserede tilbud, så det bliver nemmere at sikre kontinuitet.

Danske Regioner har også et forslag.

Ligeledes i dag er Danske Regioner kommet med sit udspil til en erstatning for det nu tilbagetrukne lovforslag.

Regionerne vil oprette 100 særlige rehabiliteringspladser i psykiatrien og 100 pladser på specialiserede socialpsykiatriske bosteder. Begge i regionalt regi.

Patienter på de særlige rehabiliteringpladser på hospitalerne kan så flytte over på de regionale, socialpsykiatriske bosteder, når de er stabile nok.

”Botilbuddene er tiltænkt dem, der har større behov for f.eks. misbrugsbehandling og mere støtte end i de nuværende kommunale bosteder, hvor der har været problemer med overfald og sågar drab, som vi ser med stor alvor på”, siger Bent Hansen (S), formand for Danske Regioner, i en pressemeddelelse.

Men kommunerne skal i regionernes optik være med til at betale for de regionale tilbud.

”De specialiserede socialpsykiatriske pladser, som regionerne vil oprette, kan drives med fælles finansiering fra kommunerne inden for den ramme, som allerede er afsat til området.”, siger Bent Hansen.

”Det fungerer fint på andre særlige tilbud, og på den måde sikrer vi pladser til de beboere, der ikke kan rummes af de nuværende kommunale bosteder”.

De sundhedsfaglige kvitterer

Udspillet fra Danske Regioner ligger meget i tråd med en række sundhedsfaglige organisationers synspunkter.

"Vi ser mange gode takter i Danske Regioners forslag, som rummer et samlet løft i indsatsen overfor de allermest psykisk syge og udsatte borgere i både regioner og kommuner. Derfor opfordrer vi forligskredsen til, at nye særlige afdelinger i regionalt regi, samt et kvalitetsløft af de socialpsykiatriske botilbud får højeste prioritet. Det skylder vi både de mest udsatte patienter med svære psykiske lidelser og medarbejderne i psykiatrien”, siger formand for Dansk Sygeplejeråd Grete Christensen i en fælles udtalelse med Lægeforeningen og Dansk Psykiatrisk Selskab.

Lægeforeningens formand Andreas Rudkjøbing peger især på sammenhængen:

”Jeg er helt enig med Danske Regioner i, at der er brug for en styrket indsats både i behandlingspsykiatrien og på de specialiserede botilbud. Der skal skabes sammenhængende forløb, så patienten efter behandling på en psykiatrisk afdeling kan få plads på et botilbud med ressourcer og kompetencer til at yde den rette hjælp. Det håber jeg, at partierne er enige med os og regionerne i”, siger han.

Desuden understreger de tre organisationer, at en kommende løsning skal sikre en helhedsorienteret og koordineret indsats.

”Hvis anvendelsen af tvang i psykiatrien skal nedbringes, er det nødvendigt, at patienterne får mulighed for meningsfuld beskæftigelse, og at der er den rette normering og sammensætning af kompetencer hos personalet. Erfaringerne viser, at systematiske arbejdsmetoder kan reducere antallet af voldelige episoder markant”, siger formand for Dansk Psykiatrisk Selskab, Torsten Bjørn Jacobsen.

Læs også: Regeringen opgiver omstridt lov om bosteder

Læs også: Special-bosteder opgivet – problemet består

Læs også: Forslag om tvang mod psykisk syge bekymrer