Skip to main content

Lægeforeningen: »Sundhedsklinikken udfylder et tomrum«

19. aug. 2011
3 min.


Henrik Day Poulsen: Hvorfor mener Lægeforeningen, at det eksisterende tilbud om akut sundhedsbehandling til personer med illegalt ophold i Danmark ikke er tilstrækkeligt?

Poul Jaszczak, formand for Lægeforeningens etiske udvalg: »Vi kan konstatere, at der går mennesker rundt i Danmark, som i dag ikke kan få den nødvendige lægehjælp. Det eksisterende regelsæt på området sikrer ikke alle patienter og er i øvrigt uklart for både patienter og sundhedspersonale. Det betyder i praksis, at den her sårbare gruppe af mennesker ikke har adgang til at få den nødvendige behandling af f.eks. diabetes eller lungebetændelse. Det er et stort problem, vi som læger ikke kan se igennem fingrene med«.

HDP: Vil den nye klinik kunne tilbyde anden behandling, som i dag ikke allerede eksisterer på de offentlige sygehuse?

PJ: »Hvis du med spørgsmålet mener, om klinikken tilbyder andet end akut hjælp, så lægger vi op til f.eks. at hjælpe gravide og vaccinere børn. Klinikken vil også tage hånd om lidelser, som måske ikke kræver behandling her og nu, men som kan udvikle sig meget alvorligt. Det gælder jo f.eks. tuberkulose, som er ret udbredt blandt mennesker fra bestemte lande«.

HDP: Hvordan registrerer man de patienter, der behandles i den nye klinik?

PJ: »Der vil blive oprettet journal på hver enkelt patient med de data, som patienten opgiver. Journalen vil i øvrigt indeholde oplysninger, der er nødvendige for god og sikker patientbehandling«.

HDP: Hvilken lovgivning er de pågældende læger og sygeplejersker omfattet af, når de behandler patienter i den nye klinik?

PJ: »Sundhedspersonalet er omfattet af autorisationslovens ansvarsregler, og klinikken er underlagt Sundhedsstyrelsens tilsyn. Der vil blive ansat en virksomhedsansvarlig læge, sådan som lovgivningen kræver«.

HDP: Har Lægeforeningen været i kontakt med Sundhedsstyrelsen vedr. etablering af den nye klinik?

PJ: »Vi har ikke konkret diskuteret oprettelsen af klinikken med Sundhedsstyrelsen, men har forhørt os om reglerne vedr. f.eks. den virksomhedsansvarlige læge. Vi har derimod henvendt os til sundhedsministeren for at drøfte reglerne på området. Vi vil fortsætte bestræbelserne på at få reglerne ændret, at gøre dem mere præcise og at øge kendskabet til dem. Det vil vi bl.a. gøre på baggrund af den viden, der nu bliver indhentet på sundhedsklinikken«.

HDP: Kan politiet få udleveret oplysninger om, hvem der behandles, og hvor deres opholdssted er?

PJ: »Nej. Lægerne er undergivet sundhedslovens almindelige regler om tavshedspligt, og det klare udgangspunkt er her, at de ikke kan udlevere oplysninger om patienterne«.

HDP: Hvordan udskriver man medicin til patienterne, uden at de har et CPR-nummer?

PJ: »Tanken er, at klinikken så vidt muligt udleverer den nødvendige medicin efter konsultation med lægen. Ordineret medicin vil blive indført i den pågældende patients journal på klinikken efter de almindelige regler«.

HDP: Hvordan sikrer man klageadgang for patienter, der mener sig fejlbehandlet eller har andre klager over behandlingen?

PJ: »Det er muligt at klage over klinikkens sundhedspersoner til Disciplinærnævnet efter de almindelige klageregler, som gælder på området«.

HDP: Vil den nye klinik udlevere afhængighedsskabende medicin? Hvis ja, hvilken kontrol vil der blive ført hermed?

PJ: »Udlevering af afhængighedsskabende medicin vil ske i henhold til Sundhedsstyrelsens retningslinjer. Der vil kun blive udleveret medicin i små doser - og patienter, som får udleveret afhængighedsskabende medicin, vil blive genstand for jævnlig kontrol«.

HDP: Mener Lægeforeningen, at Danmark overtræder nogen lovgivning eller international konvention med det nuværende tilbud til personer med ulovligt ophold?

PJ: »Vi mener, at den danske stat ikke fuldt ud lever op til de internationale forpligtelser, som fremgår af FN's konvention om økonomiske, sociale og kulturelle rettigheder art. 12 samt Kvinde- og Børnekonventionens bestemmelser om retten til sundhed. Vi mener derfor, at sundhedsklinikken udfylder et tomrum«.

Det er ikke lovbrud

Indenrigs- og sundhedsminister Bertel Haarder (V), 7. juli 2011 i Folketingssvar nr. 1018:

»Der er ikke i sundhedslovgivningen, som jeg administrerer, noget forbud mod at yde lægehjælp og anden sundhedsbehandling til personer, der opholder sig ulovligt her i landet. Der er i det hele taget intet i sundhedslovgivningen, der afskærer lovovertrædere fra læge- og anden sundhedsbehandling. Sundhedspersoner, der arbejder på en klinik som den omtalte, er omfattet af Sundhedsstyrelsens tilsyn efter sundhedslovgivningen med deres sundhedsfaglige virksomhed«.