Skip to main content

Lægeforeningen: Sundhedsstyrelsen er for afhængig af gebyrer

Lægeforeningen kritiserer, at Sundhedsstyrelsen delvist er finansieret af gebyrer fra medicinalindustrien for godkendelse af lægemidler og medikoudstyr.

9. apr. 2014
2 min.

Det er et uheldigt signal til patienter og borgere, at Sundhedssstyrelsen - landets øverste offentlige sundhedsmyndighed, som skal godkende eller afvise nye lægemidler – modtager store pengebeløb fra medicinalindustrien og dermed kan beskyldes for at være i lommen på industrien.

Det fastslår Lægeforeningen i det udspil til lægemiddelpolitik, som skal diskuteres på Lægemødet i Aarhus den 11.-12. april.

Lægeforeningen ønsker, at Sundhedsstyrelsen bliver helt uafhængig af gebyrindtægter fra industrien. Sidste år modtog Sundhedsstyrelsen godt 290 mio. kr. i gebyrindtægter fra lægemiddelindustrien, bl.a. som betaling for lægemiddelgodkendelser og for arbejdet med at vurdere kvalitet og sikkerhed ved ny medicin og medicinsk udstyr.

Beløbet udgør cirka halvdelen af Sundhedsstyrelsens budget, påpeger Lægeforeningen.

”Sundhedsstyrelsen skal være økonomisk uafhængig, og borgerne skal kunne have blind tillid til styrelsens uvildighed, og til at et økonomisk mellemværende ikke påvirker de afgørelser og godkendelser, som styrelsen træffer,« siger Lægeforeningens formand, Mads Koch Hansen, til Jyllands-Posten.

Formanden understreger, at Lægeforeningen ikke mistænker styrelsen for urent trav i godkendelsesprocedurerne.

”Men det er uheldigt, at der overhovedet er penge mellem sundhedsmyndighederne og industrien, således at man risikerer, at der opstår en mistanke”, siger han.

Over for avisen afviser Lægemiddelindustriforeningen Lægeforeningens bekymring. Ifølge koncernchef Ida Sofie Jensen svarer forslaget til at antyde, at der foregår ”noget fordækt”, og hun peger på, at gebyrerne er gennemreguleret.

Sundhedsminister Nick Hækkerup (S) mener heller ikke, at Sundhedsstyrelsen kan mistænkes for urent trav. Han sammenligner gebyrerne med f.eks. det gebyr for at søge en byggetilladelse, men vil ifølge Jyllands-Posten gerne drøfte spørgsmålet med Lægeforeningen.

Det får han lejlighed til, når han på fredag eftermiddag deltager i åbningsdebatten på Lægemødet.