Skip to main content

Lægeforeningen: Vurdering af lægemidler bør samles et sted

Bente Bundgaard, bbu@dadl.dk

11. apr. 2011
2 min.

Lægeforeningen bakker op om de tanker, som bl.a. Danske Regioners formand Bent Hansen (S) har luftet, om et fælles vurderingsinstitut for lægemidler. I øjeblikket er arbejdet fordelt på flere forskellige instanser.

»Der er behov for, at én fælles enhed står for at vurdere, hvilke lægemidler patienterne skal have tilbudt«. Sådan skriver Lægeforeningen i en pressemeddelelse og opfordrer til en samling af den i dag meget spredte indsats.

I dag foretager både Institut for Rationel Farmakoterapi, Rådet for Anvendelse af Dyr Sygehusmedicin, Nationalt Udvalg til Vurdering af Kræftlægemidler og Medicintilskudsnævnet vurderinger af lægemidlers effektivitet, bivirkninger og pris.

»De er dygtige hver for sig, men har hver sin indgangsvinkel. Set udefra er det i dag svært at se meningen med den nuværende organisering, og derfor foreslår vi, at det hele samles under ét tag. Det vil sikre en ensartet og bred vurdering af alle lægemidler. En samling vil også muliggøre større og mere dybtgående analyser af lægelige og sundhedsøkonomiske aspekter. Det kræver både tid og resurser i en størrelse, som ingen af de nuværende organer kan mønstre«, siger Yves Sales, formand for Lægeforeningens Lægemiddel- og Medicoudvalg.

Yves Sales peger også på, at en samlet indgang vil gøre det nemmere at iværksætte de nationale kliniske retningslinjer, efterhånden som de rulles ud.

»Nationale kliniske retningslinjer angiver, hvilken behandling der p.t. er den bedste for patienten. Her spiller lægemidler en vigtig rolle, og derfor er det afgørende, at de relevante informationer kan findes ét sted«, siger han.

I forvejen har Bent Hansen ytret ønske om en samling af arbejdet med at vurdere lægemidler, og Danske Regioners nylige rapport »Sikker, ensartet og effektiv brug af medicin« henviste specifikt til engelske erfaringer på området. Her vurderer National Institute for Health and Clinical Excellence (NICE) medicin og lægger bl.a. et prisloft over, hvornår et nyt produkt accepteres i det offentlige sygehusvæsen.