Skip to main content

Lægelig delegation til ambulancepersonalet i Falcks Redningskorps

2. nov. 2005
2 min.

Debat

Med bekendtgørelse om planlægning af den præhospitale indsats og uddannelse af ambulancepersonale m.v. (bekendtgørelse nr. 1039 af 24.11.2000) er der indført en nyskabelse, idet hvert amtsråd skal udpege en leder af den præhospitale indsats mhp. sikring af et højt sundhedsfagligt niveau af indsatsen.

En af undertegnede præhospitale ledere henvendte sig i brev af 30.05.2001 til Sundhedsstyrelsen med bl.a. spørgsmålet »Hvad er Sundhedsstyrelsens indstilling til ansvarsfordeling mellem de amtslige præhospitale ledere (jf. § 8 i Bekendtgørelse nr. 1039) og korpslægerne?«

Der er endnu ikke fremkommet svar på denne henvendelse, men derimod på en henvendelse fra en af ambulanceoperatørerne, nemlig Falcks Redningskorps. I brev af 29.04.2002 stilet til Falcks Redningskorps udtaler Sundhedsstyrelsen, at: »Det er korpslægen, der er ansvarlig for den nødvendige delegation i forbindelse med ambulancepersonalets opgavevaretagelse« samt: »Der er imidlertid intet til hinder for, at korpslægen fra sit ansvarsområde overfører/delegerer lægefaglige opgaver til fx lokale Falckansatte læger eller til læger ansatte af amtet, der herefter foretager den videre delegation af lægefaglige opgaver til ambulancepersonalet«.

Som præhospitale ledere mener vi ikke, at Falcks Redningskorps afklarer problemstillingen og finder det ikke i overensstemmelse med bekendtgørelsen. I henhold til bekendtgørelsens § 8, der definerer opgaverne for lederen af den præhospitale indsats, anføres som punkt 5: »sikre fastlæggelse af retningslinier vedrørende lægelig delegation af behandlingsopgaver til ambulancemandskabet og lægelig ordination af behandling, jf. bilaget, telemedicin og fjernvisitation af patienttransporter m.m.« Idet ansvaret for ambulancetjenesten er henhørende under Amtsrådet, og da det er det enkelte amt, der bestemmer det serviceniveau, der ønskes inden for det præhospitale område, finder vi det nødvendigt at præcisere ansvarsfordelingen mellem de præhospitale ledere og korpslægerne.

Som præhospitale ledere betragter vi det som vores opgave - på baggrund af det enkelte amts plan for den præhospitale indsats - samt de i bekendtgørelsens bilag beskrevne behandlingsopgaver i ambulancebehandlingen - at fastlægge de overordnede retningslinjer vedrørende den sundhedsfaglige præhospitale indsats.

Dette betyder, at korpslægerne har ansvaret for den konkrete delegation til eget ambulancepersonale inden for de rammer, der beskrives af bekendtgørelsen samt de retningslinjer, der fastlægges i de enkelte amtskommuner og udmøntes af den præhospitale leder. Behandlingsniveauet er en del af den amtslige aftale mellem sygehusejerne og ambulanceentrepenører.

Falck Redningskorps har omtalt Sundhedsstyrelsens svar i en firma publikation. Vi vil hermed rejse spørgsmålet i lægefagligt regi.

Erika Frischknecht Christensen, Århus Kommunehospital

Flemming Knudsen, Aalborg Sygehus

Svend Troelsen, Viborg Sygehus

Matthias Giebner, Sønderborg Sygehus

Bjarne Kronow, Vejle Amt

Torben Mondorf, Slagelse Centralsygehus

Jan Nørtved, Hillerød Sygehus

Per Ambo Kristensen, Næstved Cetralsygehus

SVAR