Skip to main content

Lægemangel: Regioner og PLO nærmer sig hinanden

Lægemanglen svider hårdt i yderområderne. Men hver for sig udsender formændene for Danske Regioner og PLO signaler, der bløder tidligere fronter op.

Bent Hansen, formand for Danske Regioner og Christian Freitag, formand for PLO.
Bent Hansen, formand for Danske Regioner og Christian Freitag, formand for PLO.

Klaus Larsen kll@dadl.dk

9. jun. 2015
4 min.

Der er 116 ledige stillinger som praktiserende læge i Danmark. Det viser tal, som DR Nyheder har indsamlet fra de fem regioner.

Det er især i yderområderne i Nordjylland, Vestjylland og på Lolland, at lægemanglen svider, og hvor det er svært at finde aftagere til at overtage praksis, når ældre læger gå på pension.

I gennemsnit har praktiserende læger 1.600 patienter hver, men DR har fundet eksempler på læger med helt op til 4.400 patienter. Det betyder, at det i nogle yderområder kan være normalt at vente to-tre uger på en ikke-akut konsultation.

Bent Hansen: Væk fra FAM – ud i almen praksis

”Hvis man tæller op på tværs af landet, er der sandsynligvis praktiserende læger nok – men de klumper sig sammen i de store universitetsbyer”, siger formanden for Danske Regioner, Bent Hansen (S), til Ugeskriftet.

I forrige uge mødtes han med sundhedsminister Nick Hækkerup og Lægeforeningens formand, Andreas Rudkjøbing med speciallægemanglen – herunder manglen på praktiserende læger – som eneste punkt på dagsordenen.

”Når nu regionerne åbner op for noget af det, vi gerne vil have – så kan vi måske også se på, om ydernumrene er en mekanisme, der kan indgå i en løsning Christian Freitag, formand for PLO

Her blev det besluttet at nedsætte en gruppe, der skal kortlægge problemet og pege på mulig løsninger, både på kort og længere sigt. For almen praksis’ vedkommende har Bent Hansen et forslag:

”Man kunne jo forestille sig, at vi bad hospitalerne i Aarhus og København om ikke at besætte uklassificerede stillinger med færdiguddannede almenmedicinere, for de skal ud og være praktiserende læger”, siger Bent Hansen.

”Det er en mulighed regionerne hver især må overveje – heriblandt min egen”.

Bent Hansen erkender, at de store fælles akutmodtagelser suger nyuddannede almenmedicinere til sig, fordi de har brug for det tværdisciplinære blik, som de netop er uddannet til.

”Så der er nogle dilemmaer, vi er nødt til at tackle på tværs. For hvis kun én region gør det, er det ikke tilstrækkeligt. Vi skal gøre det alle sammen, på én gang, for at det virker”.

PLO-formand: Enig – og vi kan også se på ydernumrene

Christian Freitag, som er formand for de praktiserende lægers organisation PLO, er enig med Bent Hansen og kalder hans idé ”indlysende”:

”Det vil være en fremragende idé, hvis hospitalerne i fællesskab kan se på, om sundhedsvæsenet er bedst tjent ved at trække almenmedicinere til sygehusvæsenet frem for det, de er uddannet til i primærsektoren”.

Han tilføjer, at det længe har været et ønske i PLO, at regionerne ville ”lade være med at ansætte så mange almenmedicinere alle mulige andre steder end i almen praksis”.

Faktaboks

Fakta

”Når nu regionerne åbner op for noget af det, vi gerne vil have – så kan vi måske også se på, om ydernumrene er en mekanisme, der kan indgå i en løsning”, siger Christian Freitag.

”Vi er primært nødt til at se på, hvordan vi kan gøre det mere attraktivt at nedsætte sig længere væk fra storbyerne”, understreger han.

”Men vi kan også overveje, om ét af midlerne kunne være, at se på, hvor stor overkapacitet, der er af almenmedicinere i storbyerne, og om man ved at flytte ydernumre og uddannelsesstillinger kan fordele lægerne mere jævnt”.

Christian Freitag er også enig med Bent Hansen i, at man ikke skal lade de enkelte regioner slås med problemerne på egen hånd, men finde en løsning på nationalt plan.

”Hvis vi bliver ved med at overlade det til Region Nordjylland og Sjælland at løse problemerne, fordi de er hårdest ramt, kommer vi ingen vegne”, siger han.