Skip to main content

Lægemødet skrumper

Journalist Christian Andersen, ca@dadl.dk

1. nov. 2005
2 min.

I alt 210 repræsentanter var udpeget af delforeningerne til Lægemødet i Her-ning. Næste år vil kun 138 være udpeget.

Uden nævneværdige protester valgte repræsentantskabet at slanke sig.

Hovedbestyrelsesmedlem Hans Buhl forklarede baggrunden for reduktionen:

»Antallet af læger er i de seneste 20 år steget fra ca. 15.000 til ca. 21.600, og antallet er fortsat stigende, uden at der er sket nogen ændring af reglen om, at hundrede medlemmer af en delforening udløser en plads i DADL's repræsentantskab.

Det betyder, at et lægemøde efterhånden har udviklet sig til at blive et ikke alene stort, men også ganske bekosteligt, arrangement.

Hovedbestyrelsen finder, at tiden må være inde til at forhøje de medlemstal, der udløser én plads i repræsentantskabet fra 100 til 150«.

For ikke at give de 17 lægekredsforeningsformænd øget stemmevægt i forhold til de 134 repræsentanter, skulle der også stemmes om at reducere lægekredsforeningsstemmerne til 11.

Men det blev kun vedtaget efter en lang og følelsesfuld debat.

Henrik Dibbern, P.L.O.:

»At give lægekredsforeningsformændene ret til at stemme handler om respekt for deres arbejde. Hvis vi reducerer deres stemmetal, svarer det til at invitere dem med til festmiddagen ved lægemødet, men kun dække op til 11 kuverter«.

Jørgen Lassen, formand for P.L.O., fandt også, at signalværdien var uheldig ikke mindst i forbindelse med, at det decentrale system skal styrkes i forbindelse med Ny Løn. Timingen i forhold til Strukturkommissionens arbejde fandt P.L.O.-formanden heller ikke optimal.

Erik Kristensen, formand for Over-lægeforeningen, kunne støtte forslaget trods den uhensigtsmæssige signalværdi, men mente på grund af den dårlige timing, at »karakteren for den kunstneriske udformning ikke kunne komme ret højt op«.

Lisbet Lintz, FAYL, var mere kontant. Hun mente, at stemmerne til lægekredsforeningsformændene var noget »rod«.

»Man inviterer heller ikke amtsborgmestre med i Folketinget«, sagde hun og henviste til stemmeforholdene i FAYL, hvor amtsreservelægerådsformændene har taleret, men ikke stemmeret - medmindre de er delegerede - til generalforsamlingen i FAYL.

Et forslag fra Lise Møller, FAS, om helt at fratage lægekredsforeningsformændene stemmeretten, blev nedstemt.