Skip to main content

LÆGEN LÆSER: Lui Näslund Koch

At yde omsorg for sine patienter og medmennesker er meningsfuldt, men svært. Litteraturen hjælper Lui Näslund Koch til at sætte sig i andres sted, og låne et andet blik på verden. Læs anmeldelser af Lui Näslund Kochs seks favoritbøger.
Foto: Claus Boesen
Foto: Claus Boesen

Lui Näslund Koch, generalsekretær i SundFornuft – Tænketanken for sundhedspolitik, www.sundfornuft.org, introlæge i almen medicin, Lægerne Randersgade. Interessekonflikter: LNK sidder i advisory board i SundFornuft med Asta Olivia Nordenhof.

23. aug. 2022
5 min.

Wonder drug, Stephen Trzeiack og Anthony Mazzarelli

»Wonder drug« af Stephen Trzeiack og Anthony Mazzarelli

Opfølgeren til den bog, der nok har gjort størst indtryk på mig som læge: Compassionomics.

De to forfattere, der begge er læger og forskere, kommer godt rundt om de mange videnskablige belæg, der findes for, at det at være noget og gøre gode ting for andre, faktisk også forbedrer ens eget liv.

Bogen er bygget op som en selvhjælpsbog med referencer til videnskablig litteratur. Der er også en trinvis guide til, hvordan man kommer i gang med at få et bedre liv ved at være god ved andre.

Der er meget i bogen jeg kan lide. Den er letlæst, morsom og velundebygget. Dog tiltaler den mig ikke i samme grad som deres første bog Compassionomics, der er bygget op som et systematisk review og gennemgår al den data, der understøtter, at nærvær, god kommunikation og aktiv empati opfulgt af oprigtig handling giver mening for både patienter, behandling og behandlere. Jeg forholder mig lidt kritisk, da jeg ved, de beskriver noget, der virkelig tiltaler mig, og jeg derfor risikerer at blive over-begejstret.

Som læger gør vi hver dag ting, der har en reel betydning for andre menneskers liv. Samtidig oplever vi i sundhedsvæsenet en udbrændthedskrise. Hvis vi gør os mere bevidste om og får rammerne til aktivt at bruge kommunikation og compassion, er det forfatternes tese, at denne udbrændthed kan modvirkes og forebygges. Ligeledes kan det gøre en forskel for den stigende ulighed i sundhed, der desværre også ses i Danmark.

The genetic lottery – why DNA matters for social equality, Kathryn Paige Harden

»The genetic lottery – why DNA matters for social equality« af Kathryn Paige Harden

Denne bog har jeg glædet mig til at læse, lige siden jeg så forfatteren i Deadline i foråret. Den beskriver, hvordan genforskningen viser, at vores arvemateriale har kæmpe betydning, for selv ting, vi for få år siden ikke kunne forestille os skulle påvirkes af DNA. Velargumenteret og pædagogisk tager bogen os gennem DNA, statistik, mendelsk randomisering og de meget store datasamlinger, der findes på området.

Forfatteren har en god pointe i, at data ikke lyver, samtidig gør hun meget ud af at argumentere for, hvordan data risikerer at blive misbrugt til at legitimere social ulighed, og hvordan man kan imødegå det.

Jeg er overbevist om, at den viden, der i disse år fremkommer om genetiske dispositioner, kommer til at fylde endog rigtig meget i fremtidens samfund og sundhedsvæsen. Diskussionerne kommer til at handle om, hvordan vi behandler den viden.

Det nemme og det ensomme, Asta Olivia Nordenhof

»Det nemme og det ensomme« af Asta Olivia Nordenhof

Digtsamlingen giver et unikt indblik i et andet menneskes sind. Den er efterhånden af ældre dato (2013), men jeg husker tydeligt, da jeg for år tilbage læste den første gang, og det meget store indtryk digtene gjorde på mig. Normalt gør jeg mig ikke i at læse digte, men det er virkelig velskrevet, og jeg sidder tilbage med fornemmelsen af faktisk at have været – glimtvis – i forfatterens hoved.

 

Samtidig gør bogen mig opmærksom på, at der er utroligt meget i denne verden, jeg ikke har begreb om, og på den måde minder den mig om at være ydmyg overfor andre menneskers tanker og oplevelser.

I ruiner, Morten Pape

»I ruiner« af Morten Pape

Dette er sidste bog i Amager-trilogien. Det er noget af det bedste skønlitteratur, jeg længe har læst. Fra opvæksten i Planen over bandelivet i Guds bedste børn til livet i den øvre middelklasse, der bliver hårdt ramt af finanskrisen og Amagerbankens krak, i »I ruiner«.

Vores familie flytter til Amager til næste år, og jeg tænkte det kunne være en god måde at komme lidt ind på, hvordan det mon bliver. Nu jeg har læst bøgerne, vil jeg nok ikke anbefale, at man bruger dem som en slags Turen går til.

Noter om sorg, Chimamanda Ngozi Adichie

»Noter om sorg« af Chimamanda Ngozi Adichie

Den litterære superstjerne har begået et fremragende skriv, der meget præcist rammer de mange forskellige følelser, sorg er. Hun skrev bogen, da hun mistede sin far under pandemien. Udover savnet til faderen var hun også ramt af ikke at kunne komme hjem til Nigeria fra USA, hvor hun bor.

Sorg er noget, alle mennesker møder i forskellig grad gennem livet, det kan være en følelse, der er svær at begribe og beskrive. Som læger skal vi ofte forholde os til andres sorg. Med denne bog får man et smukt indblik i, hvordan sorg kan opleves.

Jeppes kage, Barbro Lingren

»Jeppes kage« Barbro Lingren

Livet med små børn indebærer heldigvis også bøger. Jeg har altid nydt at læse for mine børn, man kommer tæt på dem og kan sammen glædes over det, man læser. For tiden er Jeppe og Kaj-bøgerne meget populære hjemme hos os. I denne bog er Jeppe heldig at have fået en kage, men får han lov at spise den selv? Ingen spoiler alert!

God sommer og god læsning!

Læs også

LÆGEN LÆSER med Jørgen Skadborg