Skip to main content

Lægeportalen klar inden næste Lægemøde

Informationschef Tommy Østerlund, toe@dadl.dk

4. nov. 2005
3 min.

Til næste forår, inden Lægemødet 2005, vil lægerne sidde med en helt ny hjemmeside på skærmen. Den vil hedde

læger.dk i stedet for DADLNET. Den vil for medlemmer af Lægeforeningen være personlig. Det vil sige, at den er sammensat efter den enkeltes behov og lukket for andre brugere. Den vil have en række nye stærke værktøjer, som fx en ny kraftig søgemaskine, nyt debatmodul, nye nyhedsmoduler, nyt uddannelsesmodul og links til de mest brugte sider, fx sundhed.dk. Det vil være den naturlige startside for alle medlemmer af Lægeforeningen.

Finansiering på plads

Startskuddet til arbejdet med den nye side blev givet af et enigt Repræsentantskab på Lægemødet i Kolding, hvor det grundlæggende problem med finansieringen faldt på plads. Projektet er beregnet til at koste 3,5 mio. kroner. Det er ikke mange penge for et internetprojekt af det format. Men det er mange penge, hvis man ikke har dem, og som bekendt har bunden på Lægeforeningens kasse været synlig på det seneste. Men noget overraskende viste regnskabet i 2003 et overskud på ca. 2,4 mio. kroner. Hovedbestyrelsen foreslog defor, at der på budgettet for 2004 blev afsat en mio. til læger.dk og at overskuddet fra 2003 blev overført til at dække udgifter på internetprojektet i 2005. Det sagde Lægemødet ja til.

Version 1.0 er en grundmodel

For de 3,5 mio. får vi en grundmodel med alt det, der for øjeblikket er på Lægeforeningens hjemmesider, men med en ny funktionalitet og nye søgemuligheder, foruden at siden altså bliver møbleret personligt for den enkelte. Den vil gradvist blive bygget ud med nye faciliteter. Personificering sker, når man logger sig på som medlem af Lægeforeningen. Det vil blive oplevet af den enkelte som en ny og smartere hjemmeside, hvor det bliver lettere og hurtigere at finde relevante oplysninger og også hurtigt at komme til andre domæner, der benyttes meget af lægerne.

Mere end en hjemmeside

Men læger.dk er mere end en hjemmeside. Det er en såkaldt portal i lighed med sundhedsportalen, teknologiportalen, erhvervsportalen etc. Nu kommer lægeportalen, og hele udgangspunktet for at starte dette projekt op var den kendsgerning, at der efterhånden var etableret en halv snes forskellige hjemmesider i Lægeforeningen, uden at der var sammenhæng teknologisk eller grafisk. Desuden var DADLNET nået en alder, hvor der var behov for en grundig opdatering og hovedrengøring. Teknologisk var tiden ved at løbe fra en række af Foreningens sider. Fanklubben for Ugeskriftets søgemaskine havde indgivet konkursbegæring. Lægeforeningens åbne side trængte svært til fornyelse på hylderne osv. Vi stod foran valget mellem at foretage en række investeringer på en række sider hver for sig eller tage et samlet spring fremad på en ny teknologisk platform.

Søgemaskine som omdrejningspunkt

Valget faldt på det sidste, således at alle de eksisterende sider bliver lagt over på en ny fælles platform med den nye søgemaskine som omdrejningspunkt. For dem, det siger noget, så er der tale om den nyeste Oracle portal platform, 10g. Den skal leveres og installeres af en ekstern leverandør, der sammen med vores egen it-afdeling skal få den tilpasset til Lægeforeningens systemer og uddanne vores egne it folk til at drive og udvikle den videre. For engangsinvesteringen på de 3,5 mio. får vi DADLNET, Ugeskriftet og alle foreningernes og forlagets sider over på den nye platform. Version 1.0 af lægeportalen vil altså være en »moderniseret« udgave af alt det, vi har for øjeblikket.

Det, som har været nok så afgørende for beslutningen, er, at det i fremtiden bliver lettere og billigere at lave nye faciliteter på lægeportalen, og at de kan laves fælles for hele foreningen. Hele huset vil arbejde i den samme opdaterede teknologi. Det er altså også en videreførelse af strategien med integrationen af Ugeskriftet, og det er et skridt mod etableringen af en enhedsorganisation. Først og fremmest er det en sikring af at medlemmerne, der ligesom alle andre i stigende grad bruger nettet til at hente informationer og opnå en større grad af selvbetjening, har markedets bedste værktøjer til formålet.