Skip to main content

Lægeprotest udløser politisk ønske om hurtigere tjek af styrelse

Kritik af Styrelsen for Patientsikkerhed får nu Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti til at ønske en hurtigere evaluering. Ja tak, siger lægeformanden.

Anders Heissel, ah@dadl.dk

26. jan. 2018
3 min.

De seneste ugers protester fra flere tusinde læger og et massivt pres fra Lægeforeningen får nu både Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti til at reagere.

Strammerpakken, som bl.a. indførte det risikobaseret tilsyn fra Styrelsen for Patientsikkerhed den 1. januar 2017, skulle efter planen først evalueres efter tre år, altså i 2020.

Faktaboks

Fakta

Men det bør gøres hurtigere, siger Flemming Møller Mortensen, sundhedsordfører for Socialdemokratiet.

"Der går ikke noget skår af os politikere, hvis vi skal evaluere dele af loven tidligere, end der var lagt op til. Tre år er lang tid. Jeg har ikke stemt for nogen 'strammerpakke'. Jeg har stemt for en pakke, der skulle sikre en højere grad af patientsikkerhed, efter vi så eksempler på nogen, der trådte fuldstændigt ved siden af. Men en strammerpakke, der skal straffe sundhedsprofessionelle, har aldrig været hensigten," siger Flemming Møller Mortensen til Altinget.dk.

Sundhedsordfører for Dansk Folkeparti og formand for Folketingets Sundhedsudvalg, Liselott Blixt har også bemærket lægeprotesterne og vil nu tage loven op med ministeren for at se, om ”det går den rigtige vej”. Desuden bakker Enhedslisten op om en hurtigere evaluering.

En strammerpakke, der skal straffe sundhedsprofessionelle, har aldrig været hensigten. Flemming Møller Mortensen, sundhedsordfører for Socialdemokratiet

Lægeformand er glad

Og de nye politiske vinde fra Christiansborg glæder formanden for Lægeforeningen, Andreas Rudkjøbing.

”Det er meget positivt, at både Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet og Enhedslisten lægger op en tidlig evaluering af strammerpakken. Det har vi arbejdet for i lang tid. Sundhedsminister Ellen Trane Nørby bør se skriften på væggen og takke ja til en fremrykket evaluering”, siger Lægeforeningens formand, Andreas Rudkjøbing.

Han mener, det er nødvendigt at se på, om de nye regler er for stramme. Det gælder blandt andet i forhold til lægers retssikkerhed. Der skal også ses på manglende fokus på læring hos Styrelsen for Patientsikkerheds og en generel opgradering af de organisatoriske tilsyn fremfor individuelle tilsyn.

”Lægers retssikkerhed skal styrkes med en ankeinstans i tilsynssager. Journalføringsreglerne skal gennemgås med en tættekam og opdateres til en moderne klinisk virkelighed, og så skal der helt generelt være meget mere fokus på læring hos Styrelsen for Patientsikkerhed. Forebyggelse er altså alfa og omega for patientsikkerheden”, understreger Andreas Rudkjøbing.

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) siger i en skriftlig kommentar til ugeskriftet.dk:

”En tidligere evaluering af patientsikkerhedspakken indgår i mine overvejelser over initiativer, der kan genetablere den nødvendige dialog og tillid mellem parterne.”