Skip to main content

Læger afviser offentlighed om økonomiske bånd til industrien

Lars Igum Rasmussen, lar@dadl.dk

27. apr. 2012
4 min.

Nej PLO. Nej PLO. Og nej PLO.

Så klart er budskabet fra danske læger til de Praktiserende Lægers Organisation, når det handler om synet på samarbejdet med medicinalindustrien.

I en ny meningsmåling, som Lægeforeningen har foretaget, afviser lægerne nemlig de mest markante af de udmeldinger, som de praktiserende lægers formand Henrik Dibbern er fremkommet med - og som PLO's repræsentantskab har tilsluttet sig.

60 pct. af landets læger afviser eksempelvis, at der bør være fuld offentlighed om, hvad lægers eksakte indtjening på samarbejdet med medicinalindustrien er.

»Det undrer mig sådan set ikke. Hvis der havde været en massiv opbakning til vores udmeldinger, havde jeg nok ikke oplevet de reaktioner, som jeg har«, siger PLO-formand Henrik Dibbern og fortsætter:

»Det er selvfølgelig rigtig vigtigt, hvad mine kolleger synes. Men det er først og fremmest samfundets krav og behov, der skal imødekommes, og ikke lægernes. Og har vi i PLO ret i, at det her er vigtigt, så undlader lovgiverne jo ikke at gøre det, fordi de involverede læger synes, det er en dårlig ide«.

Ifølge Lægeforeningens formand, Mads Koch Hansen, »springer det i øjnene«, hvor meget plads debatten om offentlighed i aflønningen af lægerne har fået:

»I virkeligheden er det jo kun et mindre element i en ellers meget større debat, om beløbene skal offentliggøres eller ej. Uenigheden blandt medlemmerne går meget på at finde en model, som alle læger kan se fornuften i. For målet er, at lægerne fortsat skal bruge fritid på samarbejdet med industrien om at udvikle nye lægemidler og rådgive myndighederne - uden at de føler sig mistænkeliggjort. Derfor skal vi nu finde den model, der giver mening for alle parter«, siger Mads Koch Hansen.

To andre PLO-forslag bliver afvist

I årets første nummer af Ugeskrift for Læger fastslog PLO, at læger, der samarbejder med medicinalindustrien, ikke bør deltage i udarbejdelsen af de kommende kliniske retningslinjer.

Det er 67 pct. af lægerne ifølge undersøgelsen uenige i. Kun 16 pct. bakker synspunktet op.

På samme måde er der ingen opbakning til PLO-synspunktet om, at læger, der samarbejder med industrien, ikke kan deltage i offentlige råd og nævn inden for de relaterede fagområder, så længe mulige interessekonflikter blot er tydeliggjort. Her er det kun 13 pct., der støtter synspunktet.

Danske læger er dog ikke så blåøjede, at de rent faktisk tror, at de ikke bliver påvirket af medicinalindustrien og dens markedsføringsmaskine.

Hele 47 pct. af landets læger er enige i, at samarbejdet mellem læger og medicinalindustri påvirker de lægefaglige vurderinger. Kun 29 pct. er uenige. En holdning, som PLO har noteret sig:

»Grundlæggende er der altså en forståelse for problemstillingen blandt mine kolleger. De vil gerne erkende påvirkningen fra industrien, men at tage personlige konsekvenser er åbenbart nogle tunge skridt. Men jeg synes, at det er nødvendige skridt. Og meget tyder på, at vi er ved at tage dem både i Lægeforeningen og blandt lovgiverne«, siger Henrik Dibbern.

Lægerne er ifølge undersøgelsen også på det rene med, at de skal ses over skulderen af myndighederne, når de samarbejder med industrien. Kun 21 pct. af lægerne mener, at de økonomiske relationer mellem læge og medicinalindustri er en ren privatsag, der hverken vedkommer sundhedsmyndighederne eller offentligheden.

De fleste læger, 85 pct., er også meget interesseret i, at der skelnes mellem personlig indkomst for lægen og forskningsmidler. I offentligheden er det fremført som om, læger er købt og betalt af industrien, men i mange tilfælde udløser samarbejdet forskningsmidler til hospitalsafdelingen. Ikke penge ind på lønkontoen.

81 pct. af lægerne mener, at der bør være en bagatelgrænse for indberetninger til myndighederne.

Lægeforeningens meningsmåling er foretaget blandt 1.458 læger, hvoraf 596 (41 pct.) har svaret. Den blev offentliggjort i fredags på Lægemødet, hvor netop forholdet mellem læge og medicinalindustri var til debat.

Entydig melding om større åbenhed

Læger skal samarbejde med industrien, når det drejer sig om udvikling af nye lægemidler og medikoteknologi.

Samarbejdet med industrien er også helt nødvendigt, når dansk lægemiddel- og medikoforskning skal styrkes.

Der skal blot være åbenhed, så læger ikke beskyldes for urent trav.

Det fastslås i en meningsmåling, som Lægeforeningen har foretaget. Og det glæder formand Mads Koch Hansen.

»Jeg hæfter mig særligt mig ved, at det er en ret entydig melding om større åbenhed fra lægerne. De er for hovedpartens vedkommende enige i, at man naturligvis skal deklarere sine interesser i den sammenhæng, man optræder i. Men at samarbejdet naturligvis skal finde sted«, siger han og fortsætter:

»Dermed siger lægerne jo også, at de er bevidste om problematikken, og svaret er endnu større åbenhed. På den måde flugter medlemmernes holdning meget godt med Lægeforeningens«.

92 pct. af lægerne i meningsmålingen mener, at samarbejdet mellem læger og industri er helt nødvendigt for udviklingen af nye lægemidler.

Lægernes formand glæder sig også over den store tilslutning fra landets læger til at sidestille mediko- med medicinalindustrien, da især læger på landets hospitaler i dagligdagen oplever, at der ikke er ens regler. 72 pct. af lægerne mener ifølge undersøgelsen, at der skal gælde ens regler:

»Debatten i medierne har primært handlet om medicinalindustrien. Men mange sygehusansatte har medikoindustrien tæt inde på livet i deres hverdag, hvor de opsøges af repræsentanter på afdelingerne. Undersøgelsen fastslår meget entydigt, at lægerne vil have reglerne sidestillet. Og det er netop også, hvad Lægeforeningen arbejder på i det udvalg, der er nedsat af sundhedsministeren«, siger Mads Koch Hansen.