Skip to main content

Læger angrebet i Myanmar

Siden militærkuppet i Myanmar den 1. februar har volden taget til, og læger bliver angrebet og forhindret i at behandle sårede civile. Lægeforeningen har sendt et brev til udenrigsministeren for at få ham til at lægge pres på og til at sætte særlig fokus på konsekvenserne for Myanmars sundhedsvæsen og de læger, der kæmper for at holde det i gang.
Mere end 1.000  sundhedsansatte strejkede på 70 hospitaler  efter militærkuppet i Myanmar. Foto: New York Times/Ritzau Scanpix.
Mere end 1.000 sundhedsansatte strejkede på 70 hospitaler efter militærkuppet i Myanmar. Foto: New York Times/Ritzau Scanpix.

Ditte Damsgaard, dd@dadl.dk

5. mar. 2021
5 min.

Tre mennesker i gule uniformer sidder helt stille på knæene med hænderne skærmende for hovedet.

Kort forinden er de blevet ført ud af den ambulance, de kom kørende i. Bevæbnede mænd gennede dem ud, og nu sidder de på jorden.

Pludselig begynder de bevæbnede mænd at skyde på ambulancen og slå løs på de tre mennesker. De gør ikke modstand.

Situationen stammer fra et YouTubeklip fra den 4. marts, og det viser angiveligt, hvordan sundhedsansatte bliver forhindret i at udføre deres arbejde af militæret i Myanmar, som fylder i gaderne efter kuppet den 1. februar.

»Det er helt afgørende, at læger og andre sundhedsfaglige i Myanmar ikke forhindres i at udføre deres arbejde, og at de kan fastholde neutralitet og entydigt fokusere på at tage sig af de patienter, der har brug hjælp«Camilla Rathcke, formand for Lægeforeningen.

Videoklippet, som er delt af blandt andre The Guardian, er fra et overvågningskamera fra North Okkalapa Region of Yangon i Myanmar.

Videoen er ifølge The Guardian filmet på den mest voldelige dag siden militærkuppet, og indholdet er blot et af eksemplerne på, hvordan sundhedsansatte, heriblandt læger, lige nu bliver chikaneret for at udføre deres arbejde.

Lige siden kuppet begyndte, har sundhedsansatte modsat sig, og læger har strejket og udtrykt deres vrede og frustration.

En ung læge, 25-årige Aye Nyein Thu, har fortalt til det amerikanske medie VOC, at hun forsøgte at behandle civile, der var anholdt og hårdt såret.

Heriblandt en 24-årig mand, som havde et stort åbent sår på låret.

Politiet nægtede hende adgang, skriver VOC. Manden døde ifølge Aye Nyein Thu i militærets varetægt.

Ifølge Al Jazeera er der stillet mobile klinikker op for at behandle sårede, men lægernes største udfordring er ikke selv at blive skudt.

Nai Aung, en praktiserende læge, har oplevet, hvordan myndighederne har skrevet ham og hans medarbejdere på lister og overvåget hvert eneste skridt, skriver Al Jazeera.

Han havde oprettet klinikker, som måtte lukke igen, og som nu flytter fra sted til sted.

»Vi har alle de nødvendige faciliteter og udstyr. Vores eneste problem er vores sikkerhed. Vi kunne ikke finde en base til at behandle patienterne. Hvis vi var i stand til at oprette en base, ville myndighederne ødelægge den når som helst«, siger Nai Aung til Al Jazeera.

Lægeforeningen: Læg pres på

Lægeforeningens formand, Camilla Rathcke, har sendt et brev til udenrigsminister Jeppe Kofoed (S) for at få ham til at presse på for at få standset konflikten og til at sætte særlig fokus på de chokerende konsekvenser for Myanmars sundhedsvæsen og de læger, der med livet som indsats kæmper for at holde det i gang, skriver hun.

»De chikaneres og arresteres, mens de er i gang med at behandle patienter, og nogle oplever sågar at blive beskudt under ambulancetransport«.

»Det er helt afgørende, at læger og andre sundhedsfaglige i Myanmar ikke forhindres i at udføre deres arbejde, og at de kan fastholde neutralitet og entydigt fokusere på at tage sig af de patienter, der har brug hjælp«, skriver Lægeforeningens formand.

Ugeskrift for Læger arbejder på at få en kommentar fra Udenrigsministeriet.

Faktaboks

Fakta