Skip to main content

Læger: Behandlingsansvar tager tid

Overlæger og Yngre Læger bakker op bag tanken om den behandlingsansvarlige læge. Men skal det lykke, må lægerne have mere tid til at tale med patienterne og koordinere forhandlingsforløbene.

Foto: Colourbox
Foto: Colourbox (Foto: SCHULZ/MAXPPP)

Klaus Larsen kll@dadl.dk

23. apr. 2015
3 min.

Hovedspillerne i det danske sundhedsvæsen – herunder regeringen, regionerne og et bredt flertal i Folketinget – præsenterede torsdag en fælles vision for bedre behandling, hvor borgerinddragelse er et helt centralt begreb.

Ventelister er blevet kortere, og behandlingerne hurtigere – men nu skal der fokuseres mere på dialog og inddragelse af borgerne.

”Det har handlet om kvantitet, men nu vil vi gerne sætte fokus på kvalitet”, sagde Danske Regioners formand, Bent Hansen, (S), da han på Danske Regioners generalforsamling torsdag præsenterede den fælles vision med 33 konkrete initiativer, som en lang række parter er medunderskrivere på.

Blandt underskriverne er Lægeforeningen, Kommunernes Landsforening, Dansk Sygeplejeråd og Danske Patienter. Et af de initiativer, der – som der står i forordet – skal sikre borgerne ”den bedste behandling, de bedste om mest sammenhængende forløb”, er en ”behandlingsansvarlig læge”, som skal være tilknyttet patienten på tværs af afdelinger.

Ni af ti har for lidt tid

Den behandlingsansvarlige læge skal stå i spidsen for patientens team, som det er blevet foreslået af både Overlægeforeningen og Yngre Læger. Formændene for de to organisationer hilser da også visionen velkommen, men peger samtidig på, at det kræver nytænkning på flere fronter, hvis arbejdsgange, kultur og ansvar på sygehusene skal ændres.

Sygehusene har forbedret kvaliteten ved at samle de komplicerede behandlinger på få steder. Det har imidlertid medført, at patienterne oftere skal skifte mellem afdelinger og sygehuse, påpeger Overlægeforeningens formand, Anja Mitchell.

”Desværre har sygehusene samtidig været underlagt skrappe krav om effektivisering, samtidig med at lægerne er blevet pålagt stadig flere administrative opgaver, der tager tid fra patienterne. Hvis vi skal lykkes med den behandlingsansvarlige læge, er det helt afgørende at sikre, at lægerne får mere tid til at tale med patienterne og til at koordinere behandlingsforløbene”, siger Anja Mitchell i en pressemeddelelse.

Ifølge en undersøgelse blandt Yngre Læger oplever ni ud af ti medlemmer, at de har alt for lidt tid til patienterne, og at der er for stor fokus på produktivitet. Men lægerne kan ikke nøjes med at vente på, at andre løser problemerne for dem, fastslår Yngre Lægers formand, Camilla Rathcke:

"Derfor har Yngre Læger udviklet en politik under overskriften "Vi behandler mennesker - ikke kun sygdomme", hvor vi netop lægger op til en anden organisering, og den er i høj grad baggrunden for, at vi går aktivt ind i arbejdet med at få indført den behandlingsansvarlige læge på sygehusene. Vi kan som læger gøre meget selv for at ændre kultur og arbejdsgange til det bedre, og det er også vores opgave i det sundhedsvæsen, vi er en helt central del af," siger Camilla Rathcke.

Yngre Læger, Overlægeforeningen arbejder nu tæt sammen med Danske Regioner om at få iværksat forsøg med at indføre den behandlingsansvarlige læge flere steder i landet. Erfaringerne herfra skal danne grundlag for at gøre ordningen landsdækkende.