Skip to main content

Læger: Coronavinterpakken er nødvendig lige nu, men løser ikke hospitalernes udfordringer på den længere bane

Det er absolut nødvendigt med den håndsrækning, som regeringen og støttepartierne har bevilget med coronavinterpakken på årets finanslov. Det mener både Yngre Læger og Overlægeforeningen, som dog understreger, at pakken ikke afhjælper de enorme udfordringer, som sundhedsvæsenet står med i disse år. Det er udfordringer, der ikke løses med en enkelt ekstraordinær pakke, lyder det fra de to fagforeninger, der tilsammen repræsenterer alle læger på sygehusene.

Den stigende coronasmitte, afvikling af opgaver og massive rekrutteringsproblemer er mere end sundhedsvæsenet kan klare På billedet ses overlæge Morten Vase, Center for Planlagt Kirurgi i Silkeborg. Arkivfoto: Martin Dam Kristensen.
Den stigende coronasmitte, afvikling af opgaver og massive rekrutteringsproblemer er mere end sundhedsvæsenet kan klare På billedet ses overlæge Morten Vase, Center for Planlagt Kirurgi i Silkeborg. Arkivfoto: Martin Dam Kristensen.

Yngre Læger og Overlægeforeningen

6. dec. 2021
3 min.

Den stigende coronasmitte, afvikling af opgaver, som har hobet sig op på grund af både de forrige coronabølger og sygeplejerskestrejken, samt de massive rekrutteringsproblemer, som sygehuse overalt i Danmark oplever, er mere end sundhedsvæsenet kan klare. Det voldsomme pres rammer både patienter og ansatte på hospitalerne.

Yngre Læger og Overlægeforeningen hilser derfor den ekstraordinære coronavinterpakke på finansloven velkommen med henblik på at imødekomme udfordringer på den korte bane denne vinter, ligesom de ekstra ressourcer til at nedbringe sagsbehandlingstiden for udenlandske læger hilses velkommen.

Organisationerne understreger dog, at pakken ikke løser sundhedsvæsenets strukturelle problemer og årelange underfinansiering. Pakken må derfor ikke stå alene.

 



»Med coronavinterpakken kan vi i sundhedsvæsenet forhåbentlig se frem til at komme igennem en meget vanskelig vinter, hvor både corona, ophobede opgaver og mangel på personale nogle steder er ved at få sundhedsvæsenet til at knække. Men en enkelt ekstraordinær pakke er symptombehandling. Den løser ikke sundhedsvæsenets grundlæggende udfordringer – den årelange underfinansiering, det demografiske pres, mangel på arbejdskraft og manglende prioritering, for blot at nævne nogle. Det er lidt som at forsøge at behandle et åbent benbrud med et plaster«, siger Yngre Lægers formand, Helga Schultz.



For både Overlægeforeningen og Yngre Læger er det afgørende, at pengene kommer alle faggrupper, der har ekstraordinært travlt, til gode. Og at pengene vil blive udmøntet lokalt eller regionalt, hvor man bedst ved, hvordan puljen vil hjælpe mest.



»Vi mangler ansatte inden for alle faggrupper i sundhedsvæsenet. Speciallæger, ergoterapeuter, lægesekretærer, sygeplejersker, sosu-assistenter, bioanalytikere og flere andre. I hverdagen er vi afhængige af hinandens kompetencer og arbejder tæt sammen. Så når nogle mangler, må andre løbe endnu hurtigere. Derfor er det vigtigt, at sygehusene får mulighed for at fastholde og rekruttere flere her og nu, som kan mindske presset, f.eks. lægestuderende, lægesekretærer og sosu-assistenter. Vi står jo på kanten af den travleste tid for sygehusene og har brug for alle de sundhedsfaglige hænder, vi kan få«, siger Lisbeth Lintz, formand for Overlægeforeningen.



Overlægeforeningen og Yngre Læger har sammen med de øvrige faglige organisationer på sundhedsområdet i årevis forsøgt at råbe politikerne op om, at sundhedsvæsenet står over for meget store udfordringer.



»Det var vanskeligt at få enderne til at hænge sammen, allerede inden corona ramte Danmark. At tro, at vi står i denne situation alene på grund af corona, er en forsimplet tilgang. Vi har øget aktiviteten på sygehuse og hospitaler med 30 procent over de sidste ca. ti år, men der er kun tilført to procent mere personale. Der er altså tilført langt færre ressourcer end behovet for at dække såvel stigende medicinpriser, nye behandlingsformer som den stigende andel af ældre og gamle og deres øgede behov for behandling. Så der er en alvorlig underfinansiering, som »her og nu«-coronavinterpakken ikke løser. På den bare lidt længere bane er der behov for langsigtede løsninger både på sygehusene og i det samlede sundhedsvæsen«, siger Lisbeth Lintz.



»Jeg ville ønske, at coronavinterpakken er første skridt på vejen til, at politikerne begynder at lytte til, hvad vi som fagfolk siger. Når vi i årevis har påpeget, at læger og andres sundhedsansattes arbejdsmiljø er alarmerende, så er det jo ikke kun for at gøre opmærksom på vores egen situation, men fordi at vores arbejdsmiljø har en direkte indvirkning på den behandling, vi har mulighed for at give til patienterne«, siger Helga Schultz.

 

Yngre Læger og Overlægeforeningen opfordrer desuden til, at behandlingsgarantierne for ikkelivstruende sygdomme suspenderes. Det skal ske for at sikre, at sygehusene har ressourcer nok til at tage sig af de mest syge i de kommende måneder.