Skip to main content

Læger klumper sig sammen i Odense

Mange mindre lokalområder i Odense Kommune er uden lægehuse, mens lægerne flokker til Odense centrum.

16. jan. 2017
2 min.

Der er 47 lægepraksisser i Odense centrum, mens flere postnumre i de mindre lokalområder står helt uden praktiserende læge, skriver Fyens Stiftstidende.

Afstandene er små, men koncentrationen af læger kan alligevel få konsekvenser.

"Det er ikke et problem i forhold til afstand, og transportmulighederne i Odense gør også, at det altid vil være relativt let at komme til læge. Men det kan give en sundhedsmæssig ulighed, fordi især ældre mennesker i de mindre byer i kommunen kan finde på at stoppe med at gå til lægen, når de synes, det bliver for besværligt", siger praktiserende læge Lise Tofthøj til avisen.

Lise Tofthøj havde indtil for et år siden en praksis i Bullerup - et af de mindre lokalområder - men blev nødt til at flytte ind til Odense C på grund af pladsproblemer og ingen mulighed for at købe passende lokaler i lokalområdet.

Hun mener, at sundhedshuse med ansatte læger kan være vejen frem.

"Et lægehus gør ikke den store forskel for et lokalsamfund, men det gør et sundhedshus med flere tilbud såsom tandlæge og fysioterapeut ud over den praktiserende læge. Men for at det skal kunne lade sig gøre, skal kommunen give noget hjælp til at få det bygget, eller også skal regionen bygge det og så ansætte læger, så de ikke har noget på spil. Det sker ikke noget, hvis ikke det offentlige gør noget", siger Lise Toftøj.

Tage Petersen (V), regionsrådsmedlem og formand for Sundhedssamordningsudvalget peger på, at sundhedshuse ikke kan stå alene.

"Vi er nødt til også at skrue på andre knapper. Det kan for eksempel være flere delepraksisser, hvor to læger deler et ydernummer, så man ikke har så meget på spil. Det kan også være regionsansatte læger, så de er fri for at skulle drive forretning selv. Det er nemlig noget, som især de unge læger helst vil undgå", siger han til avisen.