Skip to main content

Læger på intensivafdelingerne glemmer transplantationscentrene

Bente Bundgaard, bbu@dadl.dk

24. aug. 2012
3 min.

Årsrapporten for 2011 fra den nationale Organdonationsdatabase er nu på gaden. Den giver et overblik over, hvor mange mulige donorer, Danmark egentlig råder over, og hvor meget - eller lidt - de udnyttes til hjælp for patienter, der har brug for organer.

Der er muligheder, som ikke udnyttes. Bl.a. fremgår det, at intensivafdelingerne ikke er gode nok til at inddrage transplantationscentrene i beslutningen om, hvorvidt en mulig organdonor er velegnet eller ej.

Hvor standarden på området siger, at det skal ske i minimum 95 pct. af tilfældene, så sker det rent faktisk kun i 25 pct.

"Vi vil jo gerne have, at hver gang en intensivafdeling spotter en potentiel donor, så kontakter den et transplantationscenter. Vi kan se, at de ofte selv træffer beslutningerne uden at tale med transplantationscenteret, som har en særlig forpligtelse til at holde sig ajour på dette område", siger udviklingssygeplejerske Lone Bøgh fra Dansk Center for Organdonation.

"I den forbindelse er det værd at fremhæve, at vi har donorer over 80. Da vi i 1990 fik hjernedødskriteriet, var der et alderskriterium. Men de aldersgrænser er skredet rigtig meget, efterhånden som man er blevet dygtigere. Faktisk er der i dag ingen øvre aldersgrænse. Det kan godt være, at ikke alle organer (hos ældre, hjernedøde patienter, red.), kan anvendes, men f.eks. kan nyrer meget ofte anvendes", siger hun.

"Man kan dog ikke udelukke, at der også kan være tale om fejlregistreringer, idet det har vist sig, at det registreringsark, som lægerne anvender, når de indberetter data, ikke er entydigt på dette område. Det skal vi selvfølgelig have rettet op på", siger hun.

For mange siger nej

Ifølge årsrapporten siger de pårørende nej til organdonation på vegne af deres afdøde familiemedlem i 29 pct. af tilfældene. Men det er et politisk vedtaget mål, at de pårørende giver tilladelse til organdonation i mindst 80 pct. af tilfældene.

"Som udgangspunkt siger mange pårørende ja i Danmark. Danskerne er generelt meget positive over for donation. Afslagsprocenten er på 29. Det er flot, men det kan gøres bedre. Vi ville gerne have den ned under 20", siger hun.

Til gengæld er Danmark tæt på at opfylde den standard, der siger, at der helst kun skal være færre end fem pct. potentielle donorer, der overses. Tallet ifølge årsrapporten er på 10 pct.

"For os er det meget vigtigt, at denne indikator bliver opfyldt. For det er første led. Hvis ikke lægerne er opmærksomme på mulige donorer, så er det fuldstændigt lige meget, hvor højt gearet resten af systemet er", siger hun.

Arbejdsredskab

Med årsrapporten i hånden vil Dansk Center for Organdonation nu følge op. I løbet af efteråret vil centeret f.eks. målrette indsatsen over for intensivafdelingerne ved at holde møder og sætte fokus på netop den pågældende afdelings indsats.

Der kan sættes ind med f.eks. undervisning og uddannelsestiltag, hvis det f.eks. viser sig, at afdelingen har en særligt høj afslagsprocent. Centret råder over et større undervisningstilbud, som kan skræddersys efter de enkelte afdelingers behov.