Skip to main content

Læger på skiftehold

Journalist, læge Jan Andreasen, Agonist

2. nov. 2005
4 min.

De praktiserende læger er ikke i trit med tiden, mener Københavns sundhedsborgmester Inger Marie Bruun-Vierø, medlem af bestyrelsen for Hovedstadens Sygehusfællesskab. Som andre private erhvervsdrivende bør de praktiserende læger have fokus på forbed- ringer af servicen over for deres patienter. Det kan bl.a. ske gennem længere åbningstider, og ved at flere læger samles under samme tag - og gerne sammen med fysioterapeuter, ergoterapeuter, diætister, psykologer og socialrådgivere, mener sundhedsborgmester Inger Marie Bruun-Vierø. Det vil gøre det muligt for de erhvervsaktive patienter dels at passe deres arbejde, få hentet syge børn i daginstitution og få bragt dem til lægen på et tidspunkt, der er gunstig i forhold til deres arbejdstid. Til Danmarks Radio program P1 debat sagde Inger Marie Bruun-Vierø;

»I Københavns Kommune bruger borgerne skadestuen, når de bliver syge uden for den praktiserende læges åbningstid. Her møder 60% op med lidelser, der burde være behandlet af den praktiserende læge. Det ville de have haft mulighed for, hvis de praktiserende læger havde længere åbningstid«, siger Inger Marie Bruun-Vierø til DR's program P1 Debat, og hun understreger, at de næste skridt bør blive at samle læger og andre faggrupper i egentlige sundhedscentre. Ved at samle flere læger i flerlægepraksis sikres en større kvalitet i behandlingen, fordi lægerne derved får bedre uddannelsesmuligheder. Det giver også bedre muligheder for at sætte fokus på forebyggelse og ansvar for egen sundhed, mener Inger Marie Bruun-Vierø.

Høj service til rimelige penge

De ca. 3.600 læger i almen praksis yder ca. 30 mio. kontakter om året til en befolkning på ca. 5 mio. Det sker primært i dagtiden - og uden for dette tidsrum gennem en kollektiv vagtlægeordning. Det er et effektivt og billigt system, hvor flere læger landet over i disse år udvider deres service over for patienterne gennem brug af Internettet.

»Jeg synes, at vi leverer et godt produkt, har en høj service og til rimelige penge. Vi ved fra undersøgelser, at patienterne prioriterer den tætte kontakt til en læge, de kender. Hvis vi skal have længere åbningstider, og være flere sammen i større praksis, så får det den konsekvens, at patienter og læger mister den tætte kontakt«, siger Jørgen Lassen, formand for Praktiserende Lægers Organisation. Han peger på, at selvom flerlægepraksis eller sundhedscentre kan give flere fordele, er de på ingen måde en garanti for bedre kvalitet af behandlingen end kvaliteten i en solopraksis.

»Det er som om, at borgmester Inger Marie Bruun-Vierø vil de 1.200 sololæger til livs. Det er manglende respekt både over for dem og for patienterne. Den danske model for praktiserende læger er karakteriseret ved, at den er fleksibel, billig og med en stor grad af frihed«, understreger Jørgen Lassen.

I takt med tiden

Selvom 90% af alle konsultationer hos de praktiserende læger sker mellem kl. 8 og 16 samt i aftenkonsultationen, og langt de fleste kontakter til vagtlægen sker pga. akut sygdom uden for de praktiserende lægers åbningstid, er det ikke kendsgerninger, der umiddelbart får Inger Marie Bruun-Vierø til at ændre sit synspunkt.

»Det er godt, at lægerne klarer så mange kontakter i deres nuværende åbningstid, og gennem telefonisk rådgivning, men det hjælper ikke dem, der på et stadig mere presset arbejdsmarked har brug for muligheden for at komme til læge på et andet tidspunkt end om dagen. Det hjælper ikke børnefamilien, der ikke kan komme til lægen, når de om eftermiddagen henter et sygt barn i børnehaven. I Københavns Kommune benytter flere i stedet skadestuen. Jeg håber, at de praktiserende læger vil være med til at udvikle en ny model, der er i takt med tiden, og som er mere fleksibel«, sagde Inger Marie Bruun-Vierø.

Hvis borgerne benytter skadestuerne om aftenen frem for vagtlægen, er det kommunen, der har et kommunikationsproblem i forhold til at informere deres borgere om, hvilke problemer de skal kontakte vagtlæge og skadestue om, mener Jørgen Lassen.

»En åbningstid fra 8 til 22 er ikke muligt, for der er ikke læger nok til at udvide åbningstiden. Desuden mener hverken læger eller patienter, at de eksisterende åbningstider er et problem. Vi har en velfungerende vagtlægeordning, der bl.a. kan tage sig af de børnefamilier, der ønsker råd eller en vurdering uden for den normale åbningstid. Der skal være tid til vores kerneydelse og vores tætte kontakt med patienterne, og det bliver forringet, hvis vi skal på skiftehold«, slår Jørgen Lassen fast.

Fakta

Hør indlæggene, fra Inger Marie Bruun-Vierø og Jørgen Lassen, i deres helhed på P1 Debat: www.dr.dk/p1/p1debat/foeljeton.asp?id=40&action=showfoeljeton