Skip to main content

Læger slår alarm over overbelægning

Halvdelen af landets læger med job på hospitalsafsnit med sengepladser oplever flere gange månedligt, at patienterne må ligge på gange, i opholdsrum og lignende, fordi der ikke er plads på stuerne. Lægeforeningen efterlyser flere aflastningspladser i kommunerne.

Foto: Colourbox.
Foto: Colourbox.

Bente Bundgaard, bbu@dadl.dk

18. feb. 2014
3 min.

Hver femte hospitalslæge på sengeafsnit er flere gange om ugen ude for så voldsom en overbelægning, at patienterne må placeres alle mulige andre steder end på sengestuerne, viser en undersøgelse fra Lægeforeningen.

Faktaboks

Fakta

Og 7 pct. af lægerne oplever det sågar dagligt. Lægger man tallene sammen, er 49 pct. vidner til sådanne forhold for patienterne op til flere gange om måneden.

Undersøgelsen viser også bred enighed om, at konsekvenserne for patienterne ikke blot er logistiske. Hele 89 pct. er enige i, at overbelægning øger risikoen i forhold til patientsikkerheden.

Spørger man til årsagen til overbelægningen, er lægerne enige om at pege på for få senge, utilstrækkelige alternative i kommunerne og dårlige patientforløb som top-tre bud på forklaring.

Mads Koch Hansen, formand for Lægeforeningen, peger på manglende aflastningspladser i kommunerne som hovedårsag til overbelægningen.

”Så længe kommuner og regioner ikke har tilstrækkeligt med kapacitet til at tage sig af patienter, som ikke behøver være indlagt, men som har et særligt behov for behandling, så vil der være problemer med overbelægning. Som det er i dag, er der simpelthen ikke oprettet nok andre tilbud om eksempelvis genoptræning eller hjemmepleje til at opveje de nedlagte sengepladser på sygehusene”, siger han.

”Kommuner og regioner må tale bedre og meget mere konkret sammen om, hvor der er tomme og fyldte senge, og hvor stort behovet er. Det er tvingende nødvendigt at lette presset på især de medicinske afdelinger og akutafdelingerne”.

Det er undersøgelsens læger enige i. 64 pct. erklærer sig enige i, at der ikke er tilstrækkeligt med tilbud til de medicinske patienter i kommunerne, som kunne opsuge de medicinske patienter fra hospitalerne, f.eks. i form af intensivpladser eller lignende.