Skip to main content

Læger slår alarm over Region Sjællands akutsystem

Bente Bundgaard, bbu@dadl.dk

3. feb. 2012
2 min.



Det skortede ikke på advarsler, da Region Sjælland for næsten et år siden fjernede lægerne fra akutbilerne og i stedet lod dem bemande med paramedicinere.

Fraværet af læger ville koste liv, lød det. Spørger man lægerne i dag, er det nøjagtig, hvad der er sket.

»Der har f.eks. været nogle cases med luftvejsproblemer med fremmedlegemer, som ikke er blevet håndteret, og hvor patienterne døde«, siger overlæge på Slagelse Sygehus' akutafdeling, Claus Lie.

»Ambulancelæger (anæstesilæger i akutbiler, red.) havde haft mulighed for at luftvejshåndtere og kunne potentielt have undgået dødsfaldet«, siger han.

Claus Lie udtaler sig som privatperson, og hans udtalelser tegner ikke sygehuset.

Mindst syv utilsigtede hændelser (UTH) - heraf fem dødsfald - er indberettet af regionens læger, hvor de mener, at fraværet af læger i akutbilerne var katastrofalt for patienten.

»Vi kan ikke bevise, at patienterne havde overlevet, hvis der havde været en læge på skadestedet. Men vi kan vise, at vi havde kunnet give bedre behandlingsmuligheder«, siger Claus Lie.

»Når nu Lægeforeningen går så meget op i de her forhold, så synes vi, at det er mest rigtigt at lade Sundhedsstyrelsen vurdere, om det ville have set anderledes ud, hvis der havde været læger på akutbilerne«, siger regionsrådsformand Steen Bach Nielsen (S) til B.T. og fortsætter: »Da akutbilerne var bemandet med læger, havde vi tre biler uden døgndækning, så der var steder i vores region, hvor der slet ikke kørte akutbiler. Nu har vi akutbiler i alle distrikter hele døgnet.«

Indberetningerne indebærer ikke nogen kritik af det personale, der i dag bemander akutbiler og ambulancer i Region Sjælland.