Skip to main content

Læger: Svingdørspatienter får ikke plejetilbud

Otte ud af ti læger møder genindlagte patienter, der ikke har fået et nødvendigt tilbud om pleje fra kommunen. Det skal løses, inden den nye sygehusstruktur er på plads, mener formanden for Lægeforeningen, og emnet skal diskuteres til årets Lægemøde.

Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

Alexander Tange, ata@dadl.dk

11. apr. 2016
3 min.

LÆGEMØDE En undersøgelse foretaget af Lægeforeningen viser, at 80 pct. af de adspurgte hospitalslæger har set patienter blive genindlagt, fordi de ikke har fået nødvendig pleje eller rehabilitering, efter at de er sendt hjem. 30 pct. af hospitalslægerne beholder ofte en patient på afdelingen, fordi de ikke mener, at der er de nødvendige tilbud om pleje og rehabilitering i deres kommune, viser undersøgelsen.

Genindlæggelserne sker på trods af, at mere end halvdelen af de adspurgte hospitalslæger mener, at deres patienter kan få de pleje- og rehabiliteringstilbud, som de har brug for efter indlæggelse.

”Når patienterne bliver udskrevet fra de specialiserede sygehuse, som er indrettet efter, at patienterne skal have andre tilbud efter kort tid, er det helt afgørende, at alle kommuner står klar med relevante tilbud af en høj kvalitet. Ellers får vi meget store problemer, når den nye sygehusstruktur er på plads”, siger Andreas Rudkjøbing, formand for Lægeforeningen.

Han mener, at flere kommuner er godt på vej med tilbud, men at kvaliteten af tilbud er meget varieret.

”Lægeforeningen opfordrer sundhedsministeren til at sætte sig i spidsen for, at der udarbejdes fælles standarder for indhold og kvalitet af kommunernes pleje- og rehabiliteringstilbud, så patienter overalt i landet kan få den nødvendige behandling og pleje”, siger formanden.

Der er delte meninger blandt lægerne om, hvorvidt samarbejdet mellem kommuner, praktiserende læger, speciallæger og sygehuse er forbedret inden for det sidste år. 39 pct. er helt eller overvejende enige i, at samarbejdet er forbedret, mens 38 pct. er overvejende eller helt uenige i det udsagn.

Oplevelsen er ikke den samme på hospitalerne og hos de praktiserende læger. Hospitalslægerne ser deres patienter genindlagt, fordi de ikke får de nødvendige tilbud, men 72 pct. af lægerne i almen praksis mener, at deres patienter får de tilbud, de skal bruge, når de bliver henvist.

Andreas Rudkjøbing vil indlede en debat på Lægemødet lørdag, hvor der skal findes konkrete forslag til at forbedre det nære sundhedsvæsen. Forslagene fra debatten vil blive bragt videre, når Lægeforeningen går til Udvalg om det nære og sammenhængende sundhedsvæsen i Sundhedsministeriet.

”Som læge skal man være sikker på, at patienterne får den behandling, som de har brug for i kommunerne, når de udskrives. Undersøgelsen viser, at lægerne ikke oplever, at det er tilfældet i dag. Kommunerne bør fremover kunne redegøre for, hvad de kan tilbyde af pleje og rehabilitering – eksempelvis på en akutplads – efter fælles standarder", siger Andreas Rudkjøbing.

I samme debat skal lægedækningen i Danmark diskuteres, hvor Lægeforeningen også vil tage konkrete forslag med til Lægedækningsudvalget i Sundhedsministeriet, hvor Lægeforeningen er repræsenteret med fire ud af femten udvalgsmedlemmer.

Undersøgelsen er foretaget af Gallup for Lægeforeningen og er baseret på svar fra 762 læger på sygehuse og i almen praksis, der har modtaget et onlinespørgeskema.