Skip to main content

Læger vender nordjyske sundhedshuse ryggen

Optikere, fodterapeuter, patientforeninger og bandagister inviteres ind i region Nordjyllands sundhedshuse, hvis ikke det lykkes at fylde tomrummet af læger ud. Det gør det endnu mindre attraktivt for læger at bide på krogen, siger PLO, der mener, at det grundlæggende problem er, at husene er for dyre.

Region Nordjyllands sundhedshus i Hurup i Thy. Her vil lægerne ikke sidde. Nu skal bl.a. bandagister inviteres ind. Foto: Region Nordjylland.
Region Nordjyllands sundhedshus i Hurup i Thy. Her vil lægerne ikke sidde. Nu skal bl.a. bandagister inviteres ind. Foto: Region Nordjylland.

Dorte R. Jungersen, dorte.r.jungersen@gmail.com

1. maj 2014
3 min.

Region Nordjylland driver for øjeblikket to sundhedshuse i Hurup og Pandrup. Og to mere - med delvist regionalt ejerskab - er på vej i Sæby og Brønderslev. Sidstnævnte åbner først til næste år, mens sundhedshuset i Sæby skulle stå klar i efteråret.

Husene er bygget for statslige midler og er etableret for at bejle til de praktiserende læger. Såvel dem, der allerede sidder i etablerede lægepraksis som dem udefra, der gerne skulle lokkes til Nordjylland.

Læger synes ikke det er sjovt at sidde side om side med ansatte læger i en regionsklinik. Og er der så også udsigt til, at de skal sidde sammen med optikere og bandagister, ja så bliver det jo slet ikke de faglige miljøer, som har været ideen med husene Kaj Bernth, formand for PLO-Nordjylland

Men lægerne glimrer ved deres fravær. Ikke én eneste af de etablerede praktiserende læger har lejet sig ind i de to sundhedshuse i Hurup og Pandrup. I Sundhedshus Hurup åbnede i september sidste år Regionsklinik Sydthy - drevet af Falck Healthcare. Og det gør det ifølge formand for PLO-Nordjylland, Kaj Bernth, ikke lettere at få læger til at bide til bolle.

"Læger synes ikke det er sjovt at sidde side om side med ansatte læger i en regionsklinik. Og er der så også udsigt til, at de skal sidde sammen med optikere og bandagister, ja så bliver det jo slet ikke de faglige miljøer, som har været ideen med husene. Det, der skal trække læger til huse, er et fagligt miljø med andre læger," siger Kaj Bernth.

”Bristede forudsætninger”

Dog er regionsrådsformand Ulla Astman optimistisk. På regionsrådsmødet tirsdag gav hun således udtryk for, at der er henvendelser, der tyder på, at det kan lade sig gøre at udleje til læger. Men hvis ikke det sker, ser regionen sig nødsaget til at udleje lokalerne til andre faggrupper, fastslår chef for regionens afdeling for primær sundhed, Henrik Sprøgel.

"Der skal ikke herske tvivl om, at vi allerhelst vil udleje til de praktiserende læger. Og jeg kunne ønske mig, at PLO kommer op på hesten igen, så vi kan samarbejde om at få lægerne ind i husene. Både vi og PLO har det samme mål".

PLO-Nordjylland støttede, at Region Nordjylland tilbage i 2010 ansøgte om midler fra den statslige pulje til etablering af sundhedshuse i yderområder.

Kaj Bernth: "Det er rigtigt. Vi fik 100 mio. kr. til fire huse. Og flere læger havde skrevet under på, at de ville flytte ind i husene. Men det viste sig, at forudsætningerne bristede, idet regionen kasserede vores projekt, og husene blev dyre prestigebyggerier. Flytter jeg ind i det kommende sundhedshus i Brønderslev, vil jeg skulle betale 150.000 kr. mere i leje, end jeg betaler i dag. De høje huslejer gør, at læger ikke er interesserede."

Henrik Sprøgel: "Jeg synes ikke, at det er blevet dyrt. Men det er klart, at når vi skal bygge, er der særlige energikrav, etc., som gør, at det koster. Men det vil det jo også gøre, hvis lægerne selv skulle bygge."

På tirsdagens møde i regionsrådet besluttede politikerne, at det skal være muligt at udleje ledige lokaler til ikke bare sundhedsprofessionelle uden ydernummer, men også til kommunale sundhedscentre, hjemmesygepleje samt til bandagister, hørecentre, patientforeninger og andre faggrupper med tilknytning til sundhedsvæsenet.