Skip to main content

Læger vil på tinge

Landet over stiller læger – og enkelte medicinstuderende – op til regionsvalget. Hvad vil de dog der? Mød tre af dem.

Bente Bundgaard, bbu@dadl.dk

20. nov. 2013
3 min.

Maja Højgaard er medicinstuderende og stiller op ved valget til Regionsråd i de fem regioner den 19. november, for hendes vedkommende i Region Hovedstaden. Her sidder hun i forvejen – valgt for Socialdemokraterne - og hun er således som kun 27-årig allerede en garvet politiker.

Spørger man til, hvad hun har været med til at udvirke, nævner hun øget fokus på psykiatrien og flere penge til cykelstier.

Der er ingen tvivl om, at Regionsrådet er det sted, hvor beslutningerne bliver taget omkring sundhedsvæsenet. Så hvis du gerne vil have indflydelse, så er det stedet for en læge. Peder Klement, Regionsrådskandidat

Bliver hun valgt ind igen, vil en af hendes mærkesager blive bedre mad til personalet på hospitalerne. Der har været en masse snak om patienternes mad – nu er det på tide at tænke på personalet også.

Hvor kommer din politiske interesse fra?

”Jeg har været medlem af den lokale DSU afdeling, siden jeg var 15-16 år og har været aktiv i partiet lige siden. Jeg var politisk aktiv, før jeg blev medicinstuderende”.

Hvorfor lige Regionsrådet?

”Det giver rigtig meget mening at sidde i Regionsrådet, når man kender hospitalerne indefra”.

Kan du få det til at hænge sammen med et krævende studium?

”Jeg er ikke kommet bagud i studiet. Jeg passer mine eksaminer samtidig med. Men det har krævet en del disciplin at passe studier 8-16, og om eftermiddagen og aftenen står det så på møder 1-4 aftener om ugen”.

Maja Højgaard er den eneste socialdemokrat blandt kandidaterne fra lægestanden – hos det andet store parti p.t. Venstre, er der fire lægekandidater. Speciallæge i intern medicin og kardiologi, ph.d. Henrik Ryde, er en af dem.

Interessekonflikter må håndteres

Han er fastansat på Nykøbing Falster Sygehus og har indtil for nylig også haft en privatklinik i kardiologi. Han stiller op til Regionsrådet for første gang.

”Jeg vil jo gerne være med til at løse de sundhedspolitiske og økonomiske udfordringer i regionen”, siger han om sine bevæggrunde.

Hvordan kom du på tanken?

”Jeg var i dialog med nogle politikere, som jeg har mødt gennem Hjerteforeningen og nogle arrangementer, hvor der var politikere til stede. Der var et ønske fra politisk side om at se personer med min baggrund i det politiske system, og der har også været en invitation”.

Hvis du nu bliver valgt, bliver det så ikke underligt at sidde i et forum, der har bestemmende indflydelse på bl.a. din egen arbejdsplads?

”Hvis der er interessekonflikter, må jeg tage kasketten af eller tage en anden på. Og man kan jo erkende sig inhabil. Det skal man selvfølgelig være stringent omkring”.

Den politiske midte

Lægestanden er også leveringsdygtig i kandidater fra den politiske midte.

Ortopædkirurg Peder Klement har været medlem hos de Radikale i mange år og stiller op i Region Hovedstaden.

Han er ansat på Bispebjerg Hospital og er i lægekredse mest kendt for sit engagement i it-spørgsmål, som ikke mindst i Region Hovedstaden har fyldt – og fylder – meget i lægernes hverdag.

Men det er ikke for at påvirke it-problematikkerne alene, at han stiller op.

”Jeg er selv lidt ked af, at der er rigtig mange, der forbinder mig med it, for jeg har mange interesser. For eksempel innovation og transport. Grøn teknologi, cykler, elbusser osv. er noget, jeg har interesseret mig for i 30 år”, siger han.

Så du har ikke nogen mærkesag?

”Ikke nogen enkeltsag. Generelt har jeg den holdning, og der er jeg nok lidt gammeldags, at hvis man gerne vil have meninger og ændre på ting, så skal man også selv gøre noget. Og der er ingen tvivl om, at Regionsrådet er det sted, hvor beslutningerne bliver taget omkring sundhedsvæsenet. Så hvis du gerne vil have indflydelse, så er det stedet for en læge”.