Skip to main content

Læger vil sikre befolkningens tillid

Uværdig opførsel blandt læger skader alle læger. Derfor stiller Lægeforeningen ved en række regionale møder nu spørgsmålet: Hvordan sikrer vi tillid til lægen?

Foto: Colourbox.
Foto: Colourbox.

Bente Bundgaard, bbu@dadl.dk

21. okt. 2016
2 min.

Hvorfor skal læger opfører sig værdigt? Skal læger være mere værdige end andre faggrupper? Hvad er udfordringerne ved et værdighedskrav for læger?

Det er nogle af de spørgsmål, som Lægeforeningen sætter til debat ved fem regionale arrangementer, som finder sted i efteråret og i løbet af vinteren.

Første mulighed for at diskutere emnet bliver næste fredag, 28. oktober, i Køge, hvor Lægeforeningen Sjælland arrangerer Lægens Dag. Her vil Lægeforeningens formand, Andreas Rudkjøbing, bl.a. fortælle om Lægeforeningens arbejde med selvjustits og tankerne bag et værdighedskrav.

På arrangementet vil forfatteren Tor Nørretranders desuden give sit syn på begreberne værdig opførsel, tillid og selvjustits. Og Ole Hartling, overlæge og tidligere formand for Det Etiske Råd, holder oplæg om etisk svære situationer for læger.

Og som om det ikke var nok, er der ydermere et andet potentielt debatskabende emne på dagsordenen: Sundhedsdata – adgang til sundhedsdata og fortrolighed om samme. Her er det lektor Kent Kristensen fra Juridisk Institut på Syddansk Universitet, Kent Kristensen, som holder oplæg.

Værdighedskrav vedtaget

Arrangementerne kommer i forlængelse af en beslutning på det seneste lægemøde om et værdighedskrav for læger. En beslutning, der kom efter intens debat.

Spørgsmålet om, hvad et sådant krav egentlig betyder, har implikationer for ikke blot læger som individer og som kolleger til andre læger, men også for Lægeforeningen selv.

Debatten er siden fortsat bl.a. på ugeskriftet.dk, hvor blogger Sandra Meinich Juhl for nylig stillede spørgsmålet, hvor grænsen egentlig går?

"Jeg synes, at det ville være smukt, hvis vi kunne være rollemodeller i samfundet, både som udøvende læger, som privatpersoner og når vi mødes i diverse lægefaglige foreninger. Vi kunne eksempelvis forsøge at afholde et bæredygtigt Lægemøde næste år!", skrev hun bl.a.

De fem kommende regionale møder er beregnet til at bringe endnu flere inputs på banen om definition og afgrænsning af et sådant krav - alt sammen med den overordnede hensigt at sikre tillidsforholdet mellem patient, borger, samfund og læge.

Programmet for det første møde - det i Køge på fredag - kan ses her på Lægeforeningen Sjællands hjemmeside.

Læs også: Selvjustits og hjerteblod

Læs også: BLOG: Sandra Meinich Juhl - Hvor idealistisk har man lov til at være i det offentlige rum?