Skip to main content

Læger.dk

Informationschef Tommy Østerlund, toe@dadl.dk

4. nov. 2005
4 min.

Lægemødet i Kolding skal tage stilling til etableringen af en lægeportal på internettet. Den er prissat til 3,5 mio. kroner. En million er afsat på årets budget og to en halv skal findes på budget 2005. Portalen skal samle alle de nuværende lægeforeningssider ét sted, med én adresse som indgang. Planen er, at adressen skal være læger.dk.

Vi har allerede sikret os adressen laeger.dk, og navnet med det danske æ er for øjeblikket budt ud til auktion, så udsigterne er gode. Der foreligger nu også tre konkrete bud på etableringen af en lægeportal fra eksterne it-firmaer inden for den økonomi, som Lægeforeningen har afsat. Inden Lægemødet vil én kandidat være valgt. Derved foreligger grundlaget for den beslutning, som årets Lægemøde skal tage. Projektet om en webportal for lægerne har været undervejs i Lægeforeningen i nogen tid, og for at gøre navneforvirringen total, har det hidtil været kendt under arbejdstitlen Lægeforeningen online. Det er også titlen på det dagsordenspunkt, hvor Medieudvalgets formand Jens Winther Jensen præsenterer projektet i Kolding. Men nu er barnet altså ved at få sit rigtige navn, og bliver det holdt over dåben af Repræsentantskabet, vil det etablere en slags lægernes pendant - læger.dk - til den fælles offentlige sundhedsportal - sundhed.dk.

Helt overordnet kan det siges, at sundhed.dk er lægernes arbejdsplads eller det officielle rum på nettet, mens læger.dk skal være lægernes kollegiale rum på internettet. Der skal være mange åbne døre mellem de to portaler.

At gøre livet lettere

Målet med at etablere en lægeportal er at gøre livet lettere for medlemmerne og sørge for, at de har helt opdaterede værktøjer til at begå sig på nettet. Det er et faktum, at medlemmerne i stigende grad anvender nettet til at skaffe servicer fra Lægeforeningen. Derfor skal denne del være af den højest opnåelige kvalitet. Der er derfor heller ikke tale om et enten-eller. Hovedbestyrelsen har ment, at en portalløsning er den mest effektive, men bliver den ikke besluttet, er der behov for en række andre it-investeringer, bl.a. i DADLNET, der trænger til en kraftig opdatering efter næsten syv år i luften.

Mængden af informationer på inter-nettet har desuden i dag nået grænsen til det monstrøse, og der er derfor behov for nogle instrumenter, der kan hjælpe med at sortere og lette søgningen mellem relevant og ikke relevant. Der planlægges derfor en såkaldt individualiseret portal. Det vil sige, at systemet genkender sin bruger, så siden bliver personlig, når et medlem af Lægeforeningen logger sig på. Siden vil automatisk indeholde links og elementer, der er relevante i forhold til geografisk, foreningsmæssig og fagligt tilhørsforhold, og lægen kan selv gøre sin side mere personlig ved tilvalg.

At optræde fælles

Formålet med at samle siderne i en portal med én adresse er desuden at få lagt alle de lægeforeningssider, der efterhånden er skudt op, over på den samme teknologiske platform, så der kan søges i alt materiale, altså også fra Ugeskrift for Læger, med en avanceret ny, fælles søgemaskine. Den fælles platform betyder også, at fremtidige udviklingsprojekter kan laves i en opdateret fælles teknologi. Der er på denne måde også i høj grad tale om et samarbejdsprojekt i Lægeforeningen, så der i fremtiden kun opfindes dybe tallerkner ét sted i huset, og de derefter anvendes af hele organisationen. Endelig vil etableringen af en portal med én adresse give Lægeforeningen en mere ensartet identitet på nettet i forhold til offentligheden.

Tre bud ude fra byen

Der er altså nu tre bud på en sådan løsning fra eksterne it-leverandører. Efter Lægemødet sidste år besluttede Hovedbestyrelsen efter indstilling fra Medieudvalget, at projektet skulle sendes i et eksternt udbud. Det blev senere gjort betinget, således at den eksterne leverandør skulle tage Lægeforeningens egen it-afdeling med i projektet og sørge for, at it-afdelingen efter implementeringsfasen havde kompetence til at forestå den daglige drift og udvikling af læger.dk.

Det blev yderligere i løbet af processen besluttet at lave et såkaldt omvendt udbud, hvor prisen på den leverance, man ønsker, er fastsat på forhånd, og selskaberne derefter skal anstrenge sig for at levere mest muligt af det ønskede inden for den fastsatte ramme.

Lægeforeningen hyrede konsulentfirmaet PLS Rambøll til at gennemgå Lægeforeningens systemer og ønskerne i de forskelle kroge af huset for derefter at udforme et udbudsmateriale og hjælpe med at finde leverandøren. Ni selskaber blev indbudt til en prækvalifikation, og herefter blev tre selskaber udvalgt. De har nu alle tre afgivet et tilbud, der ligger inden for de rammer, som Lægeforeningen har afstukket.

Det vil før Lægemødet blive afgjort, hvilket af de tre selskaber Hovedbestyrelsen vil pege på som leverandør af den fælles lægeportal.