Skip to main content

Lægerne er fra Thy, Mors, Polen, Litauen og Køge

Journalist Kurt Balle Jensen, kurt@ps-presse.dk

23. jan. 2009
3 min.

»Ved du, at når os fra Thy kører over Mors, stopper vi altid og samler en sten op? Det gør vi for, at Mors en dag slet ikke skal eksistere mere«.

Sygehusdirektør Kurt Nielsen slår en høj latter op, men han får straks igen af cheflæge Ole Mygind, der har hus på Mors. Han kan fortælle, at alle på Mors kører i store amerikanske biler, for at udstødningen skal få Thy til helt at forsvinde, når verdenshavene stiger.

Der er dømt duel på lokalpatriotisme, for alle ved det: Der har tradi-tionelt altid været et vist modsætningsforhold mellem folk fra Mors og folk fra Thy. Nu er det reduceret til kollegialt drilleri, efter at fusionen har bragt de to befolkningsgrupper sammen på Sygehus Thy/Mors. Men selvfølgelig kan der generelt være kulturelle forskelle mellem grupper fra forskellige dele af lokalområdet. Som sygehusdirektøren siger: Der er også ansatte fra Hanherred, og cheflægen er i øvrigt fra Køge. Det betyder alt sammen forskellige dialekter, og det kan gøre det ekstra svært for de udenlandske kolleger.

Integrationspakke

Kulturforskelle kan således være både mellem danskere indbyrdes, mellem udenlandske ansatte indbyrdes og mellem danskere og udlændinge. På sygehuset i Thisted startede det for 15 år siden, da sygehuset blev sommerpraktiksted for litauiske lægestuderende. For ti år siden blev de første tyske læger rekrutteret, og siden er der kommet læger og andet udenlandsk personale fra Litauen og Polen. I dag er 20 ud af 79 læger fra udlandet, og til sommer ankommer der seks ungarske læger til sygehuset.

En integrationspakke skal sørge for, at de udenlandske ansatte kan få klar besked, ikke kun om arbejde og arbejdssted, men også om alle mulige forhold i lokalområdet og i samfundet generelt. Her tages der højde for alt fra job til ægtefæller og fra skolegang for børn til introduktion til kulturelle tilbud og møde med danskere.

Libanesisk overlæge: husk humoren

Walid Adlouni er overlæge på organkirurgisk afdeling og én af mange udenlandske læger på Sygehus Thy/Mors. Han er fra Libanon og var først i USA og Sverige, før han for ti år siden kom til Danmark. Og han mener, at kulturelle forskellige i virkeligheden fint kan håndteres, når blot begge parter er indstillet på det:

»Selvfølgelig er der kulturforskelle, men når man ankommer til Danmark for at arbejde, kommer man til et fremmed land og må selvfølgelig tilpasse sig den kultur, der er på stedet. Og man må selv gøre noget for at få det til at glide. Man skal ikke bare vente på de danske kolleger gør noget; man skal selv tage initiativer, selv være opsøgende«, siger Walid Adlouni.

Når man starter som udenlandsk læge i Danmark, kan der være mange spørgsmål og mange muligheder for misforståelser. For Walid Adlounis vedkommende er dette kapitel nok overstået efter de mange år i først Sverige og siden Danmark, men han kommer gerne med et godt råd til udenlandske læger, der starter i det danske sygehusvæsen, og det er et råd, som også de danske læger kan bruge:

»Man skal huske humoren. Hvis der opstår misforståelser, skal de selvfølgelig ryddes af vejen, og så skal man ikke bagefter gå og vurdere, hvem det nu var, der var skyld i det, og som lavede fejl. I stedet for at gå og være sur, kan man lige så godt grine af det. Der er ingen grund til at tage det så alvorligt«, siger Walid Adlouni og slår en latter op som for at understrege, at kan man grine sammen af kulturelle misforståelser, er meget nået.